Verschillende organisaties komen naar De Folkshegeskoalle om hier hun activiteiten te organiseren. Wij geven hier graag een overzicht. Bij iedere organisatie staat een link naar de eigen website. Daar kunt u meer informatie vinden of zich opgeven voor een een cursus.

Yoga Terschelling (www.yogaterschelling.nl)
Puur genieten van een geheel verzorgd yogaweekend en/of yogavakantie op Terschelling. Genieten van yoga, zon, warmte en een ontspannen sfeer met diverse vormen van yoga, meditatie, yogamassage & wellness.
Een yogaweek(end) met verblijf op De Folkshegeskoalle, hartverwarmende yoga, enthousiaste mensen, prachtige wandelingen, heerlijke vegetarische maaltijden, bagagevervoer en een huurfiets.
Peter van der Burg organiseert met zijn team al jaren verschillende yogaweek(enden) op De Folkshegeskoalle. Naast het vaste yogaweekend dat wij zelf organiseren van 24-26 april, kunt u ook op de volgende data bij ons terecht voor verschillende Yoga-activiteiten:

Yoga Voorjaarsweekend (20 – 22 februari)
Yoga Vitaliteitsweekend (6 – 8 maart)
Yoga Strandweekend (10 – 12 april)
Yoga Zomer Vakantie (14 – 19 juli)
Yoga Zomer Vakantie (9 – 14 augustus)
Yoga Kerstretraite (26 – 29 december)
Yoga Oud & Nieuw Midweek (30 december – 1 januari)

Trilemma – Wad bezielt je…? (www.trilemma.nl)

Een prachtig weekend met opstellingswerk op één van de mooiste plekjes van Terschelling; De Folkshegeskoalle verscholen in het duinrijke bos van Hoorn. Intens persoonlijk werk met fysieke beweging, systemische oefeningen en vooral opstellingenwerk naar aanleiding van een persoonlijke vraag. Een weekend waarin deelnemers afwisselend representant zijn, een eigen thema opgesteld zien of toeschouwer zijn.

Ervaring met opstellingen of ander systemisch werk is niet vereist. Aan het het begin van het weekend maken we een inventarisatie van de persoonlijke vragen en wie “een stap wil maken”

Trilemma is het woord voor kijken vanuit drie posities of standpunten naar eenzelfde probleem of vraagstuk. Onze praktijk hebben wij Trilemma genoemd, omdat wij werken vanuit drie invalshoeken: het Hoofd, het Lijf en het Hart.

20 – 22 maart

Stavoor (www.stavoor.nl)
Stavoor is een landelijke opleidingsorganisatie. Op De Folkshegskoalle organiseert Stavoor de cursus ‘Pensioen in Zicht’.
De arrangementen rond Pensioen in Zicht markeren de overgang van een bestaan waarin betaalde arbeid bepalend was, naar een levensfase die op allerlei manieren ingevuld kan worden. Pensioen in Zicht biedt u de gelegenheid om uw (arbeids)verleden in perspectief te plaatsen, om stil te staan bij de veranderingen die zich aandienen en keuzes te maken voor de toekomst.

Stavoor organiseert door het jaar heen verschillende 3 of 5 daagse cursussen op De Folkshegeskoalle.

Afûk (www.afuk.nl)
De Afûk wil de Friese taal dichtbij de mensen brengen. Een van de vele manieren die daarvoor wordt gebruikt, is de organisatie van Friese taalcursussen. Op De Folkshegeskoalle kunt u daarvoor onder andere terecht voor de stoomcursus Fries voor niet Friestaligen in november.

Zenspirit (www.zenspirit.nl)
Onder Zen Spirit vallen de diverse activiteiten van Irène Kaigetsu Kyojo Bakker die allemaal ‘in de geest van Zen’ gedaan worden, zoals Zenmeditatie, stervensbegeleiding/palliatieve zorg (en het geven van trainingen op dit gebied), werken met mensen met kanker, stressreductie cursussen, therapie/begeleiding en het geven van workshops en lezingen.
Irène Bakker organiseert op De Folkshegeskoalle de winterretraite in februari, mindfulness & zelfcompassie in mei en daarnaast is er een jaarlijkse verdieping met Pinksteren.

Zen Vierdaagse van 22 – 25 mei (Pinksteren)

MKAtelier Schildervakanties (www.miakoeneman.nl)
Al meer dan 30 jaar organiseert en begeleidt Mia Koeneman met veel passie en plezier aquarel-schildervakanties in binnen en buitenland. Zij deelt graag haar passie voor schilderen en uitgebreide ervaring met aquarelleren.
Aquarel Schilderweken
Deze creatieve schildervakanties zijn interessant en leerzaam voor zowel beginners als gevorderden. Bovendien is het genieten: het is heerlijk om buiten te werken, in een mooie omgeving, met de blik van een aquarellist. Je ontdekt een andere, nieuwe schoonheid in de natuur, in architectuur of in mensen. Ondergedompeld in de wereld van waterverf en aquarel verandert je kijk op de wereld. Er wordt van tijd tot tijd intenstief gewerkt, maar er is ook voldoende tijd voor ontspanning.  Met demonstraties, duidelijke aanwijzingen en tips, spelen met water en verf en zelf ontdekken, inspireer ik jullie en wij elkaar. Er is veel aandacht voor het creatieve gebruik van aquarelverf. Elk jaar zijn de schilderopdrachten anders, telkens aangepast aan de plek waar we zijn. Je werkt met je eigen schildermateriaal.

Aquarel Schilderweek 3 – 9 juli

Woorden Jutten aan Zee (www.woordenjuttenaanzee.nl)
Terschelling is de thuisbasis van Woorden Jutten aan Zee. Op De Folkshegeskoalle komen we samen om te schrijven. Bijzondere paasweekeinden die we nog lang hopen te organiseren. Elk jaar staat een ander thema centraal. Eerdere thema’s waren: de elementen, de tijd, het sprookje, onze zintuigen.

Ik ben een eiland/ een eiland in de mist/ aangedaan, maar altijd weer verlaten

Ik ben een spoor van wrakhout blikjes/ baseballpetjes schoenen/ dooie vogels en een zootje graten
Ik ben een eiland/ Ik ben een heel eind zwemmen/ Ik ben een hoop zand in een oceaan (Theo Nijland)

Ons levensverhaal is het vertrekpunt. We zien onszelf als eilanden met sporen van aangespoelde familieleden, vrienden, vriendinnen, met gestrande ervaringen, gebeurtenissen, plekken en flarden van gesprekken. Het kan een drukte van belang zijn met alles wat bij ons aanspoelt en opduikt. Ogenschijnlijk onbelangrijke voorvallen kunnen opeens op de voorgrond treden. Er blijkt een verhaal schuil te gaan in het kleinste detail.Onze levens lijken zich als een logisch verhaal te voltrekken. Maar is dat ook zo? Nou nee. We zijn gelaagde wezens, met een herinnerd verleden, een zintuiglijk heden en een verlangen naar vroeger en straks. Onze verhalen zijn eerder fragmentarisch, persoonlijk en associatief.

Paasweekeinde 3 – 6 april

Spirituele vakantiereizen (www.spirituelevakantiereizen.nl)
Mensen inspireren, verbinden en laten zien dat leven vanuit Hart en Ziel voor een ieder mogelijk is. Door vele jaren heen bieden we bijzondere en verrassende spirituele reizen, Bewustwordings Reizen, waardoor jij kan groeien als mens! Het is prachtig om te zien hoe mensen in hun hart komen, hun verlangens volgen, vrij worden en vol vertrouwen in het leven staan. Diana Bergsma is eigenaar en directeur van Spirituele Reizen. Samen met vakkundige en inspirerende collega’s organiseert zij unieke thema’s, die aansluiten op de ontwikkeling van de mens.

Stilte en meditatieretraite 29 – 31 mei
meditatie is tot rust komen. Stil zijn en observeren, waarnemen. In de stilte kom je terug bij je natuurlijke ontspannen staat.

Bewuste mannen 26 – 30 juni
Als je wilt ontdekken hoe jij je verder ontwikkelt als man in de huidige tijd en je op je best bent, geef je dan op voor deze uitdagende 5-daagse ontdekkingsreis

Intuïtief Ondernemen: Moeiteloos Succesvol Zijn (www.intuitiefondernemen.nl)

Martijn Meima organiseert in september een workshop intuïtief ondernemen op De Folkshegeskoalle. Intuïtief ondernemen gaat over ondernemen vanuit flow. Een doel stellen en dat weer loslaten zodat je kunt meestromen op de stroom. Hierbij is het essentieel dat je je intuïtie inzet, omdat alleen dit je helpt om moeiteloos succesvol te zijn.
Dit betekent dat je oude overtuigingen, angsten, verlangens en andere belemmerende patronen los hebt gelaten. Je hebt jouw plek in genomen waarbij jij doet waar je hart ligt en de markt biedt waar zij behoefte aan hebben.
Dan is ondernemen heerlijk, moeiteloos. Dan is er geen concurrentie, hoef je niet keihard te werken en wordt ondernemen een spel dat je met plezier speelt.

13 – 16 september

ChiRunning (www.loopblessurevrij.nl)

Hardlopen zonder blessures tot in lengte van jaren
Efficiënter en gemakkelijker hardlopen, sneller lopen door te ontspannen, pijnvrij een marathon lopen en de volgende dag gewoon trappen op en af. ChiRunning maakt het mogelijk.
Moderne trends, zoals natuurlijk hardlopen, natural running, barefoot running en minimalistisch hardlopen zijn ontstaan doordat lopers met de traditionele techniek (en het bijbehorende traditionele schoeisel) veel blessures oplopen en het natuurlijke gevoel van hardlopen missen. Zomaar op minimalistische schoenen of blote voeten gaan lopen, kent echter grote risico’s. ChiRunning is een hardlooptechniek plus leermethode die je de basis geeft om op een natuurlijke manier hard te lopen, zo ver en zo lang je wilt. Daarbij ontzie je gewrichten, spieren en pezen, zodat de kans op overbelastingsblessures minimaal wordt.

ChiRunning 28 – 30 augustus

Pannananda – Meditatieretraite (www.pannananda.nl)

Pannananda is een samenvoeging van twee Pali woorden: panna (wijsheid) en ananda (gelukzaligheid). Pannananda is de naam die Dingeman Boot kreeg toen hij in Birma tot (Boeddhistisch) monnik werd gewijd en betekent eigenlijk: hij die zijn gelukzaligheid in de wijsheid vindt. De retraite vindt plaats onder leiding van Dingeman Boot.

Evenals in vorige jaren zal ook tijdens deze retraite het contact met de natuur een belangrijke rol spelen in het meditatieproces. We willen nagaan in hoeverre we de natuur als spiegel kunnen gebruiken en of de wederzijdse beïnvloeding van beoefening van meditatie en contact met de natuur een verdiepend effect op beide zal hebben. Voor zover nodig zullen daarvoor de nodige aanwijzingen worden gegeven.

Als het weer het toelaat gaan we voor het ontbijt naar het strand om daar aan de waterlijn alleen maar aanwezig te zijn en de verschillende onderdelen van de natuur in alle openheid op ons af te laten komen, wat yogaoefeningen te doen en loop- en zitmeditatie te beoefenen. Zitmeditatie met zicht op de zee, terwijl het strand zich ervoor leent op blote voeten loopmeditatie te doen.
Je zal worden uitgenodigd de middag zelf in te vullen op een manier die aansluit bij je meditatie-proces en waarvoor je de nodige aanwijzingen zal krijgen. Je kunt dat lopend, zwemmend of misschien alleen maar zittend doen, je daarbij zoveel mogelijk openstellend voor de natuur om je heen en je laten inspireren door de stilte, de spontaniteit, de schoonheid en de vergankelijkheid in de natuur (bos, duin, strand en zee) en zo het meditatieproces te laten plaatsvinden.

De maaltijden zullen vegetarisch zijn; tijdens het ontbijt kunnen we ons lunchpakket klaarmaken.
Naast loop- en zitmeditatie is er ruimte voor z.g.n. dhammatalks, gesprekken (interviews), yoga en mantra’s zingen.
Als ondersteuning van het meditatieproces proberen we binnenkomende prikkels van buitenaf zoveel mogelijk te beperken. Zo zullen we gedurende de gehele retraite het nobele stilzwijgen in acht nemen en niet lezen of schrijven. We moeten er rekening mee houden dat in de eetzaal ook een andere groep aanwezig kan zijn, die dit nobele stilzwijgen niet in acht neemt. De uitdaging is om daar op een goede manier mee om te gaan.

VIPASSANA-MEDITATIERETRAITE
16 –  23 augustus of 16 – 20 augustus