Opening expositie Folkshegeskoalle Schylgeralân

Opening expositie Folkshegeskoalle Schylgeralân

Opening expositie Folkshegeskoalle Schylgeralân

Op de Folkshegeskoalle Schylgeralân (FHS) is een overzichtsexpositie ingericht over de geschiedenis van de Folkshegeskoalle en de bijzondere locatie waar zij al bijna 70 jaar waardevolle cursussen en vakanties biedt.

De FHS is de laatste volkshogeschool van Nederland. Gasten weten niet altijd meer waar een volkshogeschool voor staat. In de expositie vertellen we het verhaal over de idealen en de doelstellingen van deze Friese Volkshogeschool. Er is aandacht voor het ontstaan, de geschiedenis en voor de toekomst van de Folkshegeskoalle op Terschelling.  De expositie is mede gerealiseerd dankzij het Iepen Mienskipsfûns van de provincie Fryslân.

Bunkers
De FHS is gevestigd in een voormalig bunkercomplex uit de Tweede Wereldoorlog. In deze bunkers vind je nu de eetzaal, slaapzalen en twee appartementen. Ook de oude geschuttoren is in gebruik als gastenverblijf. Bovenop de bunkers is de begin jaren 80 een uitbreiding gebouwd, ontworpen door architect Gunnar Daan.

Identiteit
Als sinds het begin in 1948 worden er zomerkampen georganiseerd voor Friese kinderen. Deze gezellige, actieve kampen vormen nog steeds een belangrijk onderdeel van het jaarprogramma. Daarnaast zijn er jaarlijks zo’n 30 cursussen op het gebied van natuur, (Friese) cultuur, bezinning en creativiteit.  De activiteiten zijn toegankelijk voor iedereen, met of zonder overnachting in het Terschellinger bos.

Uitnodiging
Met de expositie willen we onze vele eigen gasten informeren over de FHS. Maar ook eilanders en andere toeristen zijn welkom om een kijkje te nemen op deze prachtige locatie met zijn unieke identiteit.
De expositie is dagelijks vrij te bezichtigen zijn tussen 9 uur en 18 uur.

Opening

Op 6 juni om 17.00 uur is de officiële opening van de expositie in Het Bopperom van de Folkshegeskoalle aan de Badweg in het Hoornse bos op Terschelling. Tijdens deze opening is er nog een verrassing: bij het opruimen van oude archiefmaterialen kwamen we twee heel oude telefoons tegen uit de bunkerperiode. Een van deze telefoons is een bijzonder onderdeel geworden van de expositie. De andere overhandigen we op deze dag graag aan de Stichting Bunkerbehoud op Terschelling.