CursusPopulair

Zen4daagse

‘Zen en de kunst van het Zien’

Als we wandelen in stilte, ons eigen tempo vinden, ons openstellen voor de natuur om ons heen, kan één regendruppel op een blad een diepe ontroering teweeg brengen. Dan kunnen we dingen – die er inderdaad altijd al waren – opeens echt zien, alsof het de eerste èn de laatste keer is. De wereld komt via onze zintuigen ons bewustzijn binnen. Aandacht gaat vooraf aan geraakt worden. Deze open en volledig aandachtige – en toch moeiteloze – aanwezigheid kunnen we zowel tijdens de zitmeditatie als tijdens het meditatieve wandelen ervaren en verder ontwikkelen.

Het is traditie geworden de Zen-Vierdaagse op Terschelling te houden, waar zowel zee, strand, bossen als duinen ons uitnodigen in dit landschap op te gaan, ons te be-‘zinnen’ en van daar uit volkomen aanwezig te zijn: hier, nu. Tijdens deze zenretraite met Hemelvaart kunnen we ons even ‘terugtrekken’ uit het alledaagse drukke leven en weer nieuwe energie en levensvreugde ervaren. Zitten – zien – zijn!

De retraite verloopt grotendeels in stilte. Behalve zitmeditatie, afgewisseld met korte loopmeditaties, lopen we in stilte door de duinen en langs de zee. Verder doen we dagelijks lichaamswerk en is er persoonlijke tijd voor rust, tekenen, schrijven, fotograferen etc. Tijdens council (luisterkring) kunnen we onze ervaringen met elkaar delen. Ook is er de mogelijkheid voor een kort persoonlijk gesprek met Irène Bakker Sensei.

Irène Bakker beoefent zen sinds 1986 en is geautoriseerd zenleraar in de overdrachtslijn van Joan Halifax Roshi. Zij is de oprichter van Zen Spirit (2004) en spiritueel leider van 3 zengroepen in Nederland. Verder geeft zij workshops en trainingen in binnen- en buitenland. Irène werd opgeleid tot mindfulnesstrainer in de Stress Reduction Clinic in Salt Lake City door Peg Hunter, een van de eerste leerlingen van Jon Kabat Zinn. Zij was als gezins- en relatietherapeut o.a. verbonden aan Psycho-oncologisch therapiecentrum ‘Het Behouden Huys’ in Haren (Gr). www.zenspirit.nl

€380,- op basis van volpension in een tweepersoonskamer in de Brêge