CursusWeekend

‘De zee, de zee’ in kunst en literatuur

24 mei - 26 mei 2019

De zee is een belangrijke inspiratiebron voor de mens. Rust, ruimte, weidsheid, zon, wind, gouden stranden … We genieten er van. Ook in de literatuur en beeldende kunst is de zee een belangrijk onderwerp.
In het themaweekend De zee, de zee gaan we de rol van de zee in de kunst nader verkennen met Bert Looper en Kester Freriks. In het ‘winddoorwaaid’ gebied Fryslân zien we hoe aanvankelijk vooral de bedreigingen van de zee werden ervaren. Vanaf 1900 ontstaat er geleidelijk een andere houding, waarin de zee een plek van schoonheid, reflectie en onthaasting wordt.
Literatuur
Die ontwikkeling in onze houding weerspiegelt zich prachtig in de Friese literatuur en kunst, denk aan Tsjêbbe Hettinga en Gerrit Benner. In lezingen, voordrachten en een wandeling gaan we ons verdiepen in literatuur, kunst en landschap.
Luisteren en kijken, maar ook meedoen in het vertalen van enkele zeegedichten van Fries naar Nederlands en van Nederlands naar Fries.

Prijs op basis van volpension:
Slaapzaal Roefke €190,-
Tweepersoonskamer Roefke €220,-
Tweepersoonskamer Brêge €250,-

Programma
Vrijdag 24 mei
17.30 ontvangst
19.30 Lezing De zee, de zee, door Bert Looper, directeur Tresoar, Fries Historisch en Letterkundig Centrum

Zaterdag 25 mei
11.00 lezing over de geschiedenis van de Waddeneilanden
13.30 wandeling met schrijver Kester Freriks
19.30 workshop zeegedichten met enkele Friese dichters

Zondag 26 mei
10.30 Koffieconcert

De Folkshegeskoalle van Terschelling is de enige volkshogeschool van Nederland. Op deze prachtige plek in het bos bij het strand van Terschelling volg je door het jaar heen inspirerende cursussen op het gebied van bezinning, natuur, cultuur en creativiteit. De cursussen zijn geheel verzorgd, op basis van volpension. -> Kijk hier voor het volledige programma.
Extra: Vrienden van de Folkshegeskoalle krijgen nu 5% korting op een van de veelzijdige cursussen. -> Word ook Vriend!