Cursus

Stilteretraite Vipassana & Zen

24 juli - 31 juli 2022

Wil je meer kwaliteit in je leven?

Heb je zin om in een week de essentie van Vipassana en Zen te leren, of deze te verdiepen en te beoefenen? Door aanwezigheid te beoefenen op het strand, het bos en in de meditatiezaal. Je ervaart hoe het is om een week de stilte te beoefenen en te ontdekken hoe je vanuit rustigere hersengolven meer balans in je leven kunt brengen. Vanuit bewustzijn groeit wat voor jou echt belangrijk is. Je ervaart jezelf voorbij de vormen en leert hoe je meer creativiteit, zin en betekenis in je leven kunt laten ontstaan. In deze stilte retraite kun je concreet leren hoe je meer kwaliteit aan je leven kunt geven. Door geconditioneerde patronen te ontdekken en te veranderen.
Leren leven vanuit Presence, niet alleen op een meditatiekussen, maar vooral in het dagelijkse leven.
We faciliteren in deze retraite de optimale omstandigheden waarin je ondersteund wordt deze verdieping te kunnen ervaren. Dit doen we door de combinatie van inzichten en aanwijzingen voor het meditatieproces en veel oefenen in stilte. Ieder doet dit door ons begeleid in zijn of haar eigen tempo. Door de ervaring kan je dit in je dagelijkse leven gemakkelijker zelfstandig terugvinden en in verblijven.

“Presence” is aanwezig zijn. Dat vraagt stilte in jezelf, zodat je opmerkt wat er is.

In deze staat zijn je hersengolven gelijkmatig (Wij beginnen met de alfagolven). Zo ontstaat ruimte voor wat er is. Er kunnen nieuwe inzichten en ideeën naar boven komen en nieuwe oplossingsstrategieën zich ontwikkelen. Het effect is innerlijk overzicht, groei, een gevoel van verbonden zijn en enorm veel energie. Presence ervaar je vanuit de stilte in jezelf. Zonder afhankelijkheid van de omstandigheden, zoals apps of meditatiemuziek. Het moment volledig aannemen en helder te ervaren zoals het is, bevrijdt van welke gedachten- en gevoelspatronen dan ook.

De begeleiding
Deze retraite wordt inhoudelijk begeleid door Bernd Jansen. Na een katholieke opvoeding heeft Bernd het boeddhisme als levensweg voor zich ontdekt. Hij heeft zowel een leerweg in de boeddhistische scholen Hinayāna (Theravada) alsook Mahāyāna bewandeld. Onder anderen ZEN linie „Leere Wolke“ bij de ZEN-meesters Willigis Jäger en Doris Zölls. Jarenlange beoefening bij ZEN-meester Thich Nhat Hanh en Thay Phap An in de kloostergemeenschap Plum Village. Lid van de Theravada kloostergemeenschap Buddha Haus in de traditie en leer van Ayyan Kema.
Bernd beoefent Vipassana en Zen vooral in een westerse toepassing voor het dagelijkse leven. Zijn wens is voorbij iedere geloofsovertuiging of methode, de wijsheid en diepere mogelijkheden van Vipassana en Zen op een westers manier toegankelijk te maken. Zodat mensen in het dagelijkse leven meer levenskwaliteit en levensoriëntatie kunnen ervaren. Dit omdat mensen die ervaringen in ‘Zijn’ maken en hierdoor inzichten opdoen die ze helpen op hun levenspad.
Suzanne Niemeijer van Instituut Menz ondersteunt het proces op de achtergrond. Suzanne heeft een ook een zeer uitgebreide spirituele leerachtergrond en heeft de laatste 20 jaar aan veel scholingen en retraites van o.a. Thich Nath Hanh, Thay Phap An en Eckhart Tolle deelgenomen en ze bestudeert en beoefent de spirituele leer van Rupert Spira.
Meer informatie en aanmelden: www.instituutmenz.nl/aanbod/stilte-retraite-op-Terschelling