Op avontuur naar jezelf

Ontdek de leider in jezelf: Een 3-daagse avontuurlijke reis op Terschelling

Ga mee op een inspirerend avontuur naar zelfontdekking en persoonlijk leiderschap op het prachtige eiland Terschelling! Ontdek hoe je meer compassie, zelfbewustzijn en positieve energie in je leven kunt creëren door middel van uitdagende oefeningen en een diepgaande verkenning in jezelf.

Wat staat je te wachten?

Gedurende drie dagen verkennen we samen de volgende thema’s:

 • Persoonlijk leiderschap: Ontdek hoe je jouw innerlijke kracht kunt gebruiken om richting te geven aan je (werk)leven.
 • Het vinden van jezelf: Verken je innerlijke wereld en omarm alles wat je bent, van je grootste talenten tot je grootste uitdagingen.
 • Levensenergie en loslaten: Leer hoe je jouw levenslust kunt voeden terwijl je tegelijkertijd leert om los te laten wat je niet langer dient.
 • Systeem waarin je bent opgegroeid: Krijg inzichten hoeveel invloed je ouders hebben op jou en je gedrag. Vergroot je bewustwording waarmee je alles in het juiste perspectief gaat zien en daarmee je meer keuzevrijheid creëert.
 • Kracht en kwetsbaarheid: Ontdek hoe het tonen van kwetsbaarheid een teken van kracht kan zijn en hoe je deze twee aspecten van jezelf in balans kunt brengen.
 • Verbinding hoofd en hart: Ontdek de kracht van lichaamsbewustzijn en leer hoe je dieper contact kunt maken met jezelf en anderen via het lichaam.

Wat is inbegrepen?

 • Bootreis Harlingen – Terschelling en vv.
 • Verblijf in comfortabele accommodatie op Terschelling voor twee nachten.
 • Volpension, inclusief ontbijt, lunch en diner.
 • elektrische fietshuur.
 • Inspirerende workshops en activiteiten onder leiding van ervaren facilitators.
 • Alle benodigde materialen en tools voor de training.

Wat levert het je op?

 • Je vergroot je persoonlijk leiderschap en je leert richting te geven aan je eigen leven.
 • Je bent in staat om persoonlijke doelen te stellen zodat je minder wordt geleefd en je kunt zijn wie je in de kern écht bent.
 • Je maakt de reis van een aangepast leven naar meer authenticiteit en keuzevrijheid.
 • Je vergroot je bewustzijn op welke overtuigingen jou beperken in het maken van keuzes.
 • Je maakt beter contact met je hart en leert te luisteren naar je lijf waardoor je je emoties beter kunt begrijpen en je je grenzen leert aan te geven.
 • Je gaat naar huis met antwoorden op vragen waar je waarschijnlijk al jaren naar op zoek was.

Daarnaast kun je tijdens deze training je persoonlijke vraagstukken en dilemma’s inbrengen rondom thema’s zoals relaties, werk, leiderschap en zingeving. Als groep verkennen we vervolgens onze verlangens, drijfveren, dromen en krijg je praktische tools aangereikt van hoe je jouw leven met passie, bezieling en creativiteit kunt vormgeven.

Kosten

€ 950,- per persoon
€ 1.295,- per persoon ex btw (via je werkgever)

Meld je aan via www.opavontuurnaarjezelf.nl

 

 

 


De trainers

Houd me vast: relatieweekend op Terschelling

Ontdek de kracht van verbinding: het ‘houd me vast’relatieweekend op Terschelling

Een weekend weg met je geliefde, omgeven door de rustgevende natuur van Terschelling, klinkt als een droom. Maar wat als dit weekend jullie relatie een boost kan geven of zelfs transformeren?

In het Hemelvaartsweekend van 9 tot 11 mei 2024 nodigen wij, Jacoline Steegstra en Dolfi Debrot van Huwelijkstrainer, samen met Gerjo en Linda Pasman van Stichting Levende Liefde, jullie uit voor een uniek ‘Houd Me Vast’ relatieweekend.

Voor slechts €997 per koppel, dompelen jullie jezelf onder in een ervaring die niet alleen jullie relatie verrijkt, maar ook een onvergetelijke herinnering creëert.

Waarom  ‘houd me vast’?

Dit weekend is meer dan een uitje; het is een investering in je relatie. ‘Houd Me Vast’ is een training, gebaseerd op de bewezen methode Emotionally Focused Therapy (EFT), die focust op het versterken van emotionele banden. Het programma is ontworpen om jullie liefde en intimiteit te verdiepen, en biedt praktische tools om:

 • De liefde en verbinding in jullie relatie te vergroten.
 • Patronen te doorbreken die jullie relatie belemmeren.
 • Een veilige basis te bouwen voor het bespreken van moeilijke onderwerpen.
 • Jullie intimiteit en seksualiteit nieuw leven in te blazen.
 • Jullie relatie levendig en dynamisch te houden.

Wat kunnen jullie verwachten?

Tijdens het weekend zijn er 8 interactieve sessies waarin jullie samen werken aan jullie relatie. Jullie verblijven in de schilderachtige Folkshegeskoalle op Terschelling, waar rust en natuur bijdragen aan een intieme en ontspannen sfeer. Inbegrepen zijn comfortabele overnachtingen, beide dagen een smakelijk ontbijt en lunch, allemaal in een setting die de romantiek en verbinding bevordert.

Wie zijn wij?

Wij, huwelijkstrainer Jacoline en echtgenoot Dolfi, combineren onze expertise op het gebied van relatietherapie met de passie en kennis van Gerjo en Linda. Samen vormen we een team dat toegewijd is aan het versterken van relaties en het bieden van een veilige en ondersteunende omgeving voor jullie groei.

Gun jullie relatie deze unieke ervaring

Mis deze kans niet om jullie relatie te verrijken en samen een prachtig weekend te beleven. Reserveer nu jullie plek voor dit transformerende ‘Houd Me Vast’ relatieweekend.

Praktische informatie

Prijs: €997 per stel, inclusief verblijf van donderdag 15.00 uur tot zaterdag 17.00 uur, ontbijt en lunch.
Niet inbegrepen: boottocht naar Terschelling, diner.

Aanmelden en informatie

Voor meer informatie, of om dit weekend te boeken mail naar linda@stichtinglevendeliefde.nl

Hervind jezelf en elkaar

Hervind jezelf en elkaar

4 daagse RelatieIntensive Terschelling

Hervind jezelf en elkaar

“Laat je liefde geen starre verplichting zijn, maar een stromende zee tussen jullie kusten.”
– Kahlil Gibran

Zijn jullie de verbinding kwijtgeraakt door werk, het gezinsleven, verschillen of de loop van de tijd? Word je geleefd en verlang je naar plezier en nabijheid? Of heb je het gevoel dat jullie niet alles uit je relatie halen?

Deze 4-daagse RelatieIntensive is ideaal voor stellen van alle leeftijden die hun liefde een krachtige impuls willen geven en hun band (preventief) willen verdiepen.

Als ervaren duo-relatietherapeuten geven wij, Robin en Samadhi, persoonlijke begeleiding. We helpen dagelijks stellen van allerlei achtergronden experts te worden in liefdevol contact, in onze praktijk LiefdeInZicht in Twente. Mensen ervaren ons als energiek, toegankelijk en doortastend.
Zelf zijn we ook partners.

Stellen die met ons werken, ervaren al snel meer rust, verbinding en plezier samen. Ze kunnen elkaar weer met andere ogen zien. Ze ontwikkelen weer warme gevoelens en nieuw vuur voor elkaar. En ze functioneren als een sterk team.
Onze RelatieIntensive op Terschelling betekent ongestoorde quality time met elkaar, weg van alle dagelijkse hectiek. Je ontmoet elkaar opnieuw en hebt alle ruimte om te voelen en praten. De bosrijke omgeving vlakbij het strand is heilzaam om weer op krachten te komen.

Het weekend is een frisse wind voor je relatie, vergelijkbaar met een langere therapie.

Voorbereiding

We starten met een vrijblijvend online oriëntatiegesprek van 20 minuten met jullie beiden. Daarin kunnen jullie kennis met ons maken. We kijken samen of de Intensive passend is voor jullie, waar je aan wilt werken en wat jullie als stel nodig hebben. Ook kun je vragen stellen.
Als jullie beiden enthousiast zijn, kun je je aanmelden voor het weekend. Thuis doe je een online intake. Zo kunnen wij jullie gericht begeleiden. Ook krijg je een zinvolle voorbereidingsopdracht, zodat je meteen goed begint aan het weekend.

Programma

Op Terschelling ontmoet je de andere 3 stellen waarmee je samen ons inspirerende programma volgt. In deze kleinschalige groep van gelijkgestemden leer je van elkaar en krijg je steun en inspiratie voor jouw groei.
We werken aan vertrouwen, waardering, communicatie, samenwerking en begrip. We leren actief en zijn afwisselend binnen en buiten. Er is in het weekend veel persoonlijke aandacht. In een privé-sessie helpen we bij jullie thema.

Je hebt ook voldoende vrije tijd voor jezelf en met elkaar. Zo kun je dingen verwerken en
uitwisselen. En als koppel genieten van de natuur en het eiland.
In de ochtend is er een groepsprogramma met nuttige inzichten, uitwisseling en krachtige
oefeningen. We sluiten aan op jullie thema’s en ervaringen.
In de middag is er ruimte voor verwerking, relaxen, het eiland ontdekken, uitwaaien of een
individuele sessie als stel. Daarbij krijg je een leuke verwerkingsopdracht van ons. ‘s Avonds komen we weer samen om te delen en groeien.

Je hebt als stel een eigen kamer op het terrein. We hebben een eigen groepsruimte die het hele weekend alleen voor ons is. En we werken compleet vertrouwelijk.

Nazorg
Een online nagesprek (30 minuten) na afloop is inbegrepen. Ook krijg je een syllabus mee om dingen na te lezen. En praktische oefeningen om mee naar huis te nemen.

Kosten
De 4-daagse RelatieIntensive is een groot cadeau aan jezelf, je partner en kinderen.
Je investering is € 725 per persoon (€ 1.450 per stel)

Dit is inclusief:
 intake via de RelatieScan©
 voorbereidingsopdracht
 3 overnachtingen met ontbijt en lunchpakket
 15 uur begeleiding door 2 therapeuten (m & v)
 1 privé PowerSessie (75 min)
 koffie, thee, fruit, lekkers in onze eigen groepsruimte
 schrijfboekje, syllabus en verrassing
 persoonlijk nagesprek (30 min)

Niet inbegrepen zijn vervoer naar en op het eiland en diners.

Extra privé PowerSessies zijn mogelijk in het weekend.

Data relatieweekenden 2024
– Vrijdag 26 april 15:00 tot maandag 29 april 2024 om 13:00
– Vrijdag 30 augustus 15:00 tot maandag 2 september 2024 om 13:00

Je kunt je verblijf op het eiland natuurlijk ook verlengen.

Aanmelden en informatie

Er is plek voor 4 stellen per weekend.

Deelname op volgorde van binnenkomst (vol=vol).

Meer informatie en aanmelden op www.liefdeinzicht.nl/relatieweekend

Opladen. Verbinden. Genieten.

Je bent welkom!

Robin & Samadhi

Koorweek Terschelling

Doe mee aan deze fijne uitrust-koorweek!

’s Ochtends en ’s avonds zingen we o.l.v. Ines Leijen in de Bopperom, ’s middags is er tijd om te wandelen, zwemmen, vogel-kijken of gewoon luieren. Ook fietsen worden voor je gehuurd en de overtocht geregeld. We zingen met muzieknoten: ‘klassieke’ muziek, ‘wereldmuziek’, en mooi Nederlandstalig repertoire. Pianiste Caroline Kuijpers zorgt voor een perfecte begeleiding op de piano en we werken toe naar een optreden in de Hoornse Janskerk. Voor koorzangers met enige ervaring.

Prijzen: 7 overnachtingen p.p. volpension:
Tweepersoonskamer €1200,-
Slaapzaal €985,-
1-persoonskamers niet mogelijk, in de groep bevinden zich vast geschikte kamergenoten!

Inbegrepen in de prijs:
-overtocht boot
-alle maaltijden en overnachtingen
-organisatie en muzikale leiding + pianist
-muziekpartituren
-huurfiets
-koorzaal
-koffie en thee
-toeristenbelasting

Komt nog bij in de week:
-drankjes ’s avonds
-eigen vervoer naar Harlingen

Ines Leijen
Meest recente werkterrein van Ines Leijen is koorreizen, met de ‘Utrecht Travel Singers’ werd gereisd naar diverse landen in Oost-Europa en ook open-inschrijving reizen naar Armenië, Bosnië en Frankrijk en Terschelling staan elk jaar op het programma.

Reacties op deze week (voor de 6e keer op rij):
“Ik heb genoten van het zingen en het was allemaal geweldig voor ons georganiseerd. En ook heel fijn om een week met deze groep mensen samen te zijn.”

“Het was een leuke, afwisselende, gezellige week.”

Voor meer informatie en opgave: www.inesleijen.nl

Leef je Yoga Retraite

Leef je Yoga!
En waar kun je dat beter doen dan op dat mooie eiland Terschelling te midden van de natuur. Een yogaretreat waarbij we dan ook zeker niet alleen binnen zullen zijn en de yoga zullen combineren met wandelen. Yogahoudingen verlichten spanning in schouders, nek, bekkengebied, borst, hart en longen. Yoga zorgt voor meer lichaamsbewustzijn. Je houding verbetert en je gaat anders bewegen. Daarbij wordt je ademhaling dieper. Dat komt van pas tijdens wandelingen.

Ellen Nijhof is gecertificeerd Hatha yogadocent, gespecialiseerd in Alignment. Ook is zij opgeleid in Yin Yoga en Yoga Nidra. Daarnaast is zij gediplomeerd Mindfulness trainer. Ellen combineert graag de verschillende vormen en disciplines tot een mooi en
ontspannen programma.

Het programma is voor een ieder en is een mooi gebaar aan jezelf! Je kunt kiezen uit 13 mei t/m 15 mei 2024 of 15 mei t/m 17 mei 2024. We starten en eindigen om 15.00.

Kosten: €299,– p.p. voor een 2-persoonskamer en €349,- p.p. voor een 1- persoonskamer. Inclusief: een kamer met eigen badkamer, linnengoed en alle maaltijden. Exclusief: het vervoer naar en op het eiland.

Een yogaretreat gevuld met genieten van yoga, mooie natuur, wandelen, het heerlijke vegetarische eten, het samenzijn, verstilling op een fijne plek waar je rust en warmte ervaart. Gun het jezelf!

Voor meer informatie en inschrijven: mail naar nijhofellen@gmail.com.

Tekenen en Schilderen vanuit beweging

In samenwerking met de Folkshegeskoalle is deze workshop een inspirerende mix van tekenen en schilderen naar de waarneming, en vooral vanuit beweging en expressie. Met het prachtige landschap van Terschelling binnen handbereik is er genoeg om je schildershart op te halen. In deze workshop is er een uitnodigende structuur om je eigen handschrift en (vrije) expressie hierin op te zoeken. We gaan binnen en buiten aan de slag.

Dagindeling
In de ochtend wordt er structuur aangeboden zoals korte snelle schetsen, links- en rechtshandig tekenen en schilderen. Dit om de eigen expressieve beweging te onderzoeken en te ontwikkelen: je handen weten het vaak beter dan een al te bedachte interpretatie. Na de lunch is er in de middag ruimte om zelf op ‘schilder-onderzoek’ te gaan of we gaan gezamenlijk op excursie: naar een tentoonstelling, een van de mooie dorpjes, naar het bos, wad of de zee om op locatie te werken. Elke dag is er een werkbespreking en er is genoeg tijd en ruimte in het programma om anderszins te genieten van het eiland!

Praktisch
• Maximaal 9 deelnemers
• Kosten € 895,00,- op basis van een eenpersoonskamer en volpension. Inclusief de cursusbegeleiding en teken- en schildermateriaal: houtskool, acrylverf teken- en schilderpapier.

Voor aanmelding of vragen neem dan contact op met Sita: sitageerling@gmail.com
En graag tot ziens op Skylge!

Basistraining Tastzintuiglijke Beeldende Therapie!

Vijfdaagse Training Tastzintuiglijke Beeldende Therapie (TBT) Basis
Tijd, rust en ruimte voor je eigen beeldend proces en reflectie. Nieuwe indrukken, werkvormen en
ervaringen opdoen. Je op deze manier verdiepen in je vak en de effectiviteit van het medium.
Uitwisselen met collega’s over de mogelijke toepassingen voor de eigen doelgroep en
werkomgeving. Dit alles op een prettige locatie en een inspirerend eiland.
Hieronder een beschrijving van de opzet, inhoud en de praktische zaken van deze Vijfdaagse
workshop. Accreditatie bij de SRVB / NVPA 25 punten.

Algemene uitgangspunten en doelstelling:
Een vijfdaagse workshop tekenen, schilderen en ruimtelijk werken voor vaktherapeuten beeldend en andere
begeleiders in zorg en onderwijs. Beeldend werken vanuit een Tastzintuiglijke benadering (TBT) en daarop
reflecteren als professional: daarbij staat het doen en ervaren centraal. Daarnaast wordt er stilgestaan bij de
(mogelijke) toepassingen in de praktijk met cliënten. Vanuit deze invalshoeken levert de nascholing een bijdrage
in de kwaliteit van de beroepsuitoefening als vaktherapeut.

Verworven competenties
– reflecteren als professional op het eigen beeldend proces waarbij het accent ligt op het
tastzintuiglijk ervaren.
– beeldend werken, en bespreken toepassingen in de eigen werkomgeving van werkvormen
uit: het geleid tekenen; (Gefuhrtes Zeichnen; Guided Drawing), Haptisch werken met klei; ’t
Tijdloze Uur en Haptonomiek.
– verkrijgen, verdiepen en uitwisselen over het theoretisch eclectisch concept Tastzintuiglijk
Beeldende Therapie (TBT) uitgeschreven door S Geerling in het kader van de MATh,
Hogeschool Zuyd. Uitgangspunt in de TBT is het directe beeldend werken met de tastende
handen, waarbij het aanpassingsvermogen van zowel het functionele, als het belevende
lichaam wordt aangesproken. Het tastzintuiglijke aspect van beeldend therapeutisch werken
neemt zo een centrale positie in als het gaat om ‘werkzame factoren’ in de beeldende therapie.
Het gaat hierbij om een eclectische benadering. Leidende methoden zijn het zogeheten Geleid
tekenen, tastzintuiglijk werken met klei en Haptonomiek. Het Expressive Therapies
Continuum concept van Lisa Hinz wordt ingezet om de uitgangspunten van de TBT
benadering te verduidelijken.

Praktisch
De workshop is van zondagavond 14 juli tot en met vrijdagochtend 19 juli 2024. Contacturen: 25 (excl pauze’s,
lunch en diner en dagdelen vrije tijd). Verblijf tijdens de cursus is op de Folkshegeskoalle en we hebben de
beschikking over een royaal Atelier. Kosten €795. Prijs van de cursus is op basis van volpension (twee
persoonskamer), koffie en thee, en basismateriaal (teken- en schetspapier 50×65, houtskool, acrylverf en klei).
Schilderpapier 100×70 tegen kostprijs verkrijgbaar. Ander materiaal, schilderpaneel, schilderdoek graag zelf
meenemen. Voor éénpersoons kamers geldt een toeslag van 20 euro per dag. De keuken van de Folkshegeskoalle is
eerlijk en heerlijk met veel biologische producten, de lekkerste eilander producten en veel aandacht voor dieet
wensen.

Voor meer informatie over het verblijf kun je terecht op de website www.atelierlytsbuthus.nl bij training
Terschelling.

Aanmelding en of vragen kan via de mail: sitageerling@gmail.com

Aquarel-Schildervakantie : Aquarel-FEESTJE op Terschelling VOL

De cursus is volgeboekt, maar je kunt je wel op een wachtlijst laten zetten. 

 

Zondag 7 juli- zondag 14 juli 2024

“Speel het spel en verander je kijk op wat je ziet!”

Mia Koeneman/MKatelier
In 1978 was ik voor het eerst op Terschelling en nog steeds ben ik verliefd op dit eiland. Vanaf 1989 organiseer en begeleid ik aquarel-schildervakanties naar Terschelling. Met aandacht voor jou en je aquarel deelde ik mijn passie en uitgebreide kennis over aquarel.  “De schildervakanties van Mia kenmerkten zich door aandacht voor elke deelnemer op elk niveau. Inspanning en ontspanning wisselden elkaar prettig af”. Meer Informatie over mij vind je op www.mkatelier.nl

Waarom nu een aquarelfeestje?                                                                                             

Het is zo een van mijn dromen: met een heel aantal aquarellisten uitwaaieren over dit schilderachtige aquarel- eiland. Zelf de plekken zoeken en vinden, waar je stil van wordt, of enthousiast Waar je gewoon je fiets plotseling stilzet en kijkt en mijmert totdat het schildermoment aanbreekt! Betoverd door wat je ziet en beleeft. Daarom maak ik van 2024 mijn 25ste aquarel-vakantiejaar op de Volkshogeschool Schylgerelan.

Elke ochtend heb ik een inspiratiebron, van waaruit je die dag “onderweg gaat. We zullen ook elkaar inspireren. Je gaat alleen op pad, of met andere deelnemers. S ‘Avonds zijn er werkbesprekingen, door mij of gezamenlijke.

Door deze opzet is het mogelijk om ook de schilderplekken verder weg op te zoeken en daar zo lang mogelijk te kunnen werken. De Volkshogeschool ligt zo ongeveer in het midden van het eiland en zelfs het groene strand en de ~Boschplaat zijn van hieruit goed te bereiken. Zelfs beter, omdat je dit jaar je eigen tempo en locatie bepaalt!

Het verblijf
We zijn te gast bij de Volkshogeschool Schylgerelân (www.folkshegeskoalle.frl) dat schitterend ligt in het Hoornse bos. Je verblijft op basis van volpension (ook heerlijke vegetarische maaltijden!), naar keuze in een 1- of 2 persoonskamer.

De prijzen (7 nachten)

1 pp kamer                                €  1.290,00

2 pp kamer                                €  1.150,00  per persoon

1 pp basic kamer                      €  1.200,00

2 pp basic kamer                      €  1.060,00 per persoon

De prijzen zijn :

inclusief:  logies/Volpension, gebruik atelier, begeleiding Mia

exclusief: eigen schildermateriaal, reiskosten, fietshuur en drankjes.

De reis
Op eigen gelegenheid (auto, bus of trein) reis je op zondag 7 juli naar Harlingen-Haven. Vandaar vertrekken de veerboten naar Terschelling. Voor vertrektijden en verdere informatie kijk je op www.rederij-doeksen.nl. Vanaf 14.00 uur ben je welkom op de Volkshogeschool. Op Terschelling kun je een fiets huren, maar je kunt ook je eigen fiets meenemen.

De inschrijving
Je geeft je op voor deze schilderweek door het inschrijfformulier naar het MK Atelier te mailen (m.koeneman@planet.nl) of te sturen. (Mkatelier/Mia Koeneman, Elswout 3, 5655JR Eindhoven.

Als aanbetaling maak je een bedrag over van € 200,- op rek.nr. NL 02 INGB 0003 5624 06 t.n.v. MCA Koeneman, Eindhoven, met vermelding van: “aanbetaling Terschelling 2024”.

Na ontvangst van je aanbetaling ben je officieel ingeschreven en stuur ik je een bevestiging van je inschrijving.
Het kan natuurlijk zijn dat je naar aanleiding van deze informatie nog vragen hebt.

Hiervoor kun je me bellen of mailen. (06-44846855/ m.koeneman@planet.nl)

Dus: Heb je zin in een weekje lekker aquarelleren en uitwaaien op Terschelling: schrijf je dan snel in!

Deelname gaat op volgorde van binnenkomst van de inschrijving en betaling van de aanbetaling!

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Daarom kunnen er aan deze speciale week zelfs 18 aquarelisten deelnemen!

Voor deze gelegenheid heb ik zelfs 2 atelierruimtes kunnen huren bij de Volkshogeschool.

Kleurrijke aquarelgroeten,

Mia Koeneman/Mkatelier

 

Vipassana Stilteretraite

Tijdens deze retraite speelt het contact met de natuur en belangrijke rol. We ervaren hoe de natuur onze meditatieleraar is; hoe in contact met de heelheid van de natuur, de bomen, de bloemen, de wolken, de zee, het strand, de duinen en de dieren, ons hart open kan gaan.
De natuur leert ons over schoonheid, brengt ons in contact met stilte, verwondering, spontaniteit en veranderlijkheid. Dit kan het meditatieproces verdiepen.

Yoga, zitmeditatie en loopmeditatie
Als het weer het toelaat gaan we voor het ontbijt naar het strand om daar aan de waterlijn alleen maar aanwezig te zijn en de natuur in al haar facetten en in openheid op ons af te laten komen. We doen yogaoefeningen, zitmeditatie met zicht op de zee, terwijl het strand zich ervoor leent op blote voeten loopmeditatie te doen.

Thuiskomen in je oorspronkelijke aard
Je wordt uitgenodigd om de middag zelf in te vullen op een manier die aansluit bij je meditatie-proces en waarvoor je ook weer aanwijzingen zult krijgen. Je kunt een plek zoeken in het bos, op het strand, een plek die je aanspreekt, waar je zitmeditatie doet, loopmeditatie of een meditatieve wandeling maakt. Je mag jezelf alle ruimte geven om diepe verbondenheid met moeder natuur te ervaren die ons van nature zo eigen eigen is. En in die verbondenheid thuiskomen. Thuiskomen in je oorspronkelijke aard die liefde en wijsheid is.

Stilte
Naast loop- en zitmeditatie is er ruimte voor dhammalezingen, persoonlijke gesprekken, yoga en mantra’s zingen. Iedere dag wordt ook metta-meditatie beoefend. Voor zover nodig zullen er aanwijzingen worden gegeven om de natuur als leermeester ten volle te ervaren.
Als ondersteuning van het meditatieproces proberen we binnenkomende prikkels van buitenaf zoveel mogelijk te beperken. Daarom nemen we gedurende de gehele retraite het nobele stilzwijgen in acht. We lezen en schrijven niet en we zijn niet met ons mobieltje bezig.

Voorzieningen
De maaltijden zijn vegetarisch; tijdens het ontbijt maken we ons lunchpakket klaar. We moeten er rekening mee houden dat ook een andere groep aanwezig kan zijn, die dit nobele stilzwijgen niet in acht neemt. De uitdaging is om dat een onderdeel te laten zijn van onze beoefening.

De retraite wordt begeleid door Dingeman Boot en zijn dochter Marianne.

Dingeman Boot werd oorspronkelijk opgeleid en is werkzaam als yogaleraar. Hij beoefent Vipassana-meditatie sedert 1983 o.l.v. oosterse en westerse leraren.

In Birma was hij gedurende 14 maanden Boeddhistisch monnik. In “Pannananda”, centrum voor yoga-meditatie te Zwolle begeleidde hij van 1992 tot 2012 groepen; sedert 2012 doet hij dat voor de stichting Vipassana Meditatie Zwolle. Verder begeleidt hij retraites.

Marianne Boot volgde na haar studie psychologie vervolgcursussen aan de School voor Zijnsgeoriënteerdheid te Utrecht en volgde  vele retraites onder leiding van Tibetaanse leraren in de Dzogchen traditie.

AANMELDING en informatie: www.pannananda.nl/retraites

Yoga Weekend Vitaliteit

Een geheel verzorgde yogavakantie op Terschelling is puur genieten met verblijf in
de sfeervolle Volkshogeschool vlakbij zee. Met een heerlijk vegetarisch menu,
hartverwarmende yoga en schitterende wandelingen: een cadeau aan jezelf.

Yogaterschelling biedt ruim 15 jaar geheel verzorgde yoga arrangementen aan in de
Volkshogeschool. Voor een ieder met belangstelling voor bewust bewegen en gezond
leven. Met yoga aan zee, op het strand of in de mooie yogazaal midden in de bossen.
Zie onze agenda met het volledige aanbod van de yogaweekenden en zomervakanties
op de Volkshogeschool.

Een heerlijke plek om te genieten van de natuur en rust van Terschelling, er even
helemaal uit zijn. Met aandacht voor verschillende yogavormen, meditatie, ademen,
mantra, fietsen, strandwandelingen en voor wie wil een duik in zee. Het programma is voor
een ieder. Voor balans, vitaliteit, energie en ontspanning.

Docenten
Peter van der Burg beoefent ruim 20 jaar yoga en is internationaal gecertificeerd
yogadocent en organisator van het Yoga Festival op Terschelling. Hij heeft 16 jaar op
Terschelling gewoond en diverse yogadocenten opleidingen gevolgd. Hij beoefent met
veel enthousiasme verschillende yogavormen. Ook geniet hij intens van de natuur van
Terschelling. Yoga voor bewustzijn en ontspannen bewegen om te genieten van je natuur.

Indra Bose is internationaal gecertificeerd Hatha yogadocent, adem coach en mede
organisator van het Yoga Festival op Terschelling. Sinds 2011 deelt zij met veel plezier
verschillende yogavormen en ademworkshops. Haar liefde voor de natuur op Terschelling
is groot. Het hele jaar neemt ze je graag mee voor een duik in zee en voor prachtige
wandelingen.

Voor meer informatie en inschrijven: www.yogaterschelling.nl