Koorweek Terschelling

Doe mee aan deze fijne uitrust-koorweek!

’s Ochtends en ’s avonds zingen we o.l.v. Ines Leijen in de Bopperom, ’s middags is er tijd om te wandelen, zwemmen, vogel-kijken of gewoon luieren. Ook fietsen worden voor je gehuurd en de overtocht geregeld. We zingen met muzieknoten: ‘klassieke’ muziek, ‘wereldmuziek’, en mooi Nederlandstalig repertoire. Pianiste Caroline Kuijpers zorgt voor een perfecte begeleiding op de piano en we werken toe naar een optreden in de Hoornse Janskerk. Voor koorzangers met enige ervaring.

Prijzen: 7 overnachtingen p.p. volpension:
Tweepersoonskamer €1200,-
Slaapzaal €985,-
1-persoonskamers niet mogelijk, in de groep bevinden zich vast geschikte kamergenoten!

Inbegrepen in de prijs:
-overtocht boot
-alle maaltijden en overnachtingen
-organisatie en muzikale leiding + pianist
-muziekpartituren
-huurfiets
-koorzaal
-koffie en thee
-toeristenbelasting

Komt nog bij in de week:
-drankjes ’s avonds
-eigen vervoer naar Harlingen

Ines Leijen
Meest recente werkterrein van Ines Leijen is koorreizen, met de ‘Utrecht Travel Singers’ werd gereisd naar diverse landen in Oost-Europa en ook open-inschrijving reizen naar Armenië, Bosnië en Frankrijk en Terschelling staan elk jaar op het programma.

Reacties op deze week (voor de 6e keer op rij):
“Ik heb genoten van het zingen en het was allemaal geweldig voor ons georganiseerd. En ook heel fijn om een week met deze groep mensen samen te zijn.”

“Het was een leuke, afwisselende, gezellige week.”

Voor meer informatie en opgave: www.inesleijen.nl

Aquarel-Schildervakantie : Aquarel-FEESTJE op Terschelling VOL

De cursus is volgeboekt, maar je kunt je wel op een wachtlijst laten zetten. 

 

Zondag 7 juli- zondag 14 juli 2024

“Speel het spel en verander je kijk op wat je ziet!”

Mia Koeneman/MKatelier
In 1978 was ik voor het eerst op Terschelling en nog steeds ben ik verliefd op dit eiland. Vanaf 1989 organiseer en begeleid ik aquarel-schildervakanties naar Terschelling. Met aandacht voor jou en je aquarel deelde ik mijn passie en uitgebreide kennis over aquarel.  “De schildervakanties van Mia kenmerkten zich door aandacht voor elke deelnemer op elk niveau. Inspanning en ontspanning wisselden elkaar prettig af”. Meer Informatie over mij vind je op www.mkatelier.nl

Waarom nu een aquarelfeestje?                                                                                             

Het is zo een van mijn dromen: met een heel aantal aquarellisten uitwaaieren over dit schilderachtige aquarel- eiland. Zelf de plekken zoeken en vinden, waar je stil van wordt, of enthousiast Waar je gewoon je fiets plotseling stilzet en kijkt en mijmert totdat het schildermoment aanbreekt! Betoverd door wat je ziet en beleeft. Daarom maak ik van 2024 mijn 25ste aquarel-vakantiejaar op de Volkshogeschool Schylgerelan.

Elke ochtend heb ik een inspiratiebron, van waaruit je die dag “onderweg gaat. We zullen ook elkaar inspireren. Je gaat alleen op pad, of met andere deelnemers. S ‘Avonds zijn er werkbesprekingen, door mij of gezamenlijke.

Door deze opzet is het mogelijk om ook de schilderplekken verder weg op te zoeken en daar zo lang mogelijk te kunnen werken. De Volkshogeschool ligt zo ongeveer in het midden van het eiland en zelfs het groene strand en de ~Boschplaat zijn van hieruit goed te bereiken. Zelfs beter, omdat je dit jaar je eigen tempo en locatie bepaalt!

Het verblijf
We zijn te gast bij de Volkshogeschool Schylgerelân (www.folkshegeskoalle.frl) dat schitterend ligt in het Hoornse bos. Je verblijft op basis van volpension (ook heerlijke vegetarische maaltijden!), naar keuze in een 1- of 2 persoonskamer.

De prijzen (7 nachten)

1 pp kamer                                €  1.290,00

2 pp kamer                                €  1.150,00  per persoon

1 pp basic kamer                      €  1.200,00

2 pp basic kamer                      €  1.060,00 per persoon

De prijzen zijn :

inclusief:  logies/Volpension, gebruik atelier, begeleiding Mia

exclusief: eigen schildermateriaal, reiskosten, fietshuur en drankjes.

De reis
Op eigen gelegenheid (auto, bus of trein) reis je op zondag 7 juli naar Harlingen-Haven. Vandaar vertrekken de veerboten naar Terschelling. Voor vertrektijden en verdere informatie kijk je op www.rederij-doeksen.nl. Vanaf 14.00 uur ben je welkom op de Volkshogeschool. Op Terschelling kun je een fiets huren, maar je kunt ook je eigen fiets meenemen.

De inschrijving
Je geeft je op voor deze schilderweek door het inschrijfformulier naar het MK Atelier te mailen (m.koeneman@planet.nl) of te sturen. (Mkatelier/Mia Koeneman, Elswout 3, 5655JR Eindhoven.

Als aanbetaling maak je een bedrag over van € 200,- op rek.nr. NL 02 INGB 0003 5624 06 t.n.v. MCA Koeneman, Eindhoven, met vermelding van: “aanbetaling Terschelling 2024”.

Na ontvangst van je aanbetaling ben je officieel ingeschreven en stuur ik je een bevestiging van je inschrijving.
Het kan natuurlijk zijn dat je naar aanleiding van deze informatie nog vragen hebt.

Hiervoor kun je me bellen of mailen. (06-44846855/ m.koeneman@planet.nl)

Dus: Heb je zin in een weekje lekker aquarelleren en uitwaaien op Terschelling: schrijf je dan snel in!

Deelname gaat op volgorde van binnenkomst van de inschrijving en betaling van de aanbetaling!

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Daarom kunnen er aan deze speciale week zelfs 18 aquarelisten deelnemen!

Voor deze gelegenheid heb ik zelfs 2 atelierruimtes kunnen huren bij de Volkshogeschool.

Kleurrijke aquarelgroeten,

Mia Koeneman/Mkatelier

 

Vipassana Stilteretraite

Tijdens deze retraite speelt het contact met de natuur en belangrijke rol. We ervaren hoe de natuur onze meditatieleraar is; hoe in contact met de heelheid van de natuur, de bomen, de bloemen, de wolken, de zee, het strand, de duinen en de dieren, ons hart open kan gaan.
De natuur leert ons over schoonheid, brengt ons in contact met stilte, verwondering, spontaniteit en veranderlijkheid. Dit kan het meditatieproces verdiepen.

Yoga, zitmeditatie en loopmeditatie
Als het weer het toelaat gaan we voor het ontbijt naar het strand om daar aan de waterlijn alleen maar aanwezig te zijn en de natuur in al haar facetten en in openheid op ons af te laten komen. We doen yogaoefeningen, zitmeditatie met zicht op de zee, terwijl het strand zich ervoor leent op blote voeten loopmeditatie te doen.

Thuiskomen in je oorspronkelijke aard
Je wordt uitgenodigd om de middag zelf in te vullen op een manier die aansluit bij je meditatie-proces en waarvoor je ook weer aanwijzingen zult krijgen. Je kunt een plek zoeken in het bos, op het strand, een plek die je aanspreekt, waar je zitmeditatie doet, loopmeditatie of een meditatieve wandeling maakt. Je mag jezelf alle ruimte geven om diepe verbondenheid met moeder natuur te ervaren die ons van nature zo eigen eigen is. En in die verbondenheid thuiskomen. Thuiskomen in je oorspronkelijke aard die liefde en wijsheid is.

Stilte
Naast loop- en zitmeditatie is er ruimte voor dhammalezingen, persoonlijke gesprekken, yoga en mantra’s zingen. Iedere dag wordt ook metta-meditatie beoefend. Voor zover nodig zullen er aanwijzingen worden gegeven om de natuur als leermeester ten volle te ervaren.
Als ondersteuning van het meditatieproces proberen we binnenkomende prikkels van buitenaf zoveel mogelijk te beperken. Daarom nemen we gedurende de gehele retraite het nobele stilzwijgen in acht. We lezen en schrijven niet en we zijn niet met ons mobieltje bezig.

Voorzieningen
De maaltijden zijn vegetarisch; tijdens het ontbijt maken we ons lunchpakket klaar. We moeten er rekening mee houden dat ook een andere groep aanwezig kan zijn, die dit nobele stilzwijgen niet in acht neemt. De uitdaging is om dat een onderdeel te laten zijn van onze beoefening.

De retraite wordt begeleid door Dingeman Boot en zijn dochter Marianne.

Dingeman Boot werd oorspronkelijk opgeleid en is werkzaam als yogaleraar. Hij beoefent Vipassana-meditatie sedert 1983 o.l.v. oosterse en westerse leraren.

In Birma was hij gedurende 14 maanden Boeddhistisch monnik. In “Pannananda”, centrum voor yoga-meditatie te Zwolle begeleidde hij van 1992 tot 2012 groepen; sedert 2012 doet hij dat voor de stichting Vipassana Meditatie Zwolle. Verder begeleidt hij retraites.

Marianne Boot volgde na haar studie psychologie vervolgcursussen aan de School voor Zijnsgeoriënteerdheid te Utrecht en volgde  vele retraites onder leiding van Tibetaanse leraren in de Dzogchen traditie.

AANMELDING en informatie: www.pannananda.nl/retraites

Zomerweek Beeldhouwen – Simmerwike Byldhouwe BIJNA VOL!!

De Beeldhouwweek is bijna VOL! Er zijn nog zaaltjes en zalen waar eventueel meerdere personen bij elkaar komen.

Een bijzondere week op een idyllische plek.
Het bos- en duingebied van Terschelling is een bijna on-Nederlandse plek om te beeldhouwen. Bij mooi weer werken we heerlijk buiten tussen de bomen en anders hebben we een goed beschutte plek in een open binnenruimte.

In deze week zijn we intensief en geconcentreerd met het werk bezig.
Onder begeleiding van onze ervaren docent Joop Hollanders kunnen zowel beginnende als gevorderde beeldhouwers hun passie voor het beeldhouwen uitleven.

Je leert verschillende methodes kennen om aan ideeën en inspiratie te komen.
En te werken aan voorbereidende stappen zoals het maken van een schets of model. Beginnende beeldhouwers leren verschillende materialen, technieken en gereedschappen kennen. Gevorderden verdiepen hun kennis en kunde.
Wil je deze week meebeleven? Neem liefst voor mei contact op met de docent om tijdig de nodige voorbereidingen te treffen, zoals het aanschaffen van een steen.

Docent
Joop Hollanders is een ervaren beeldhouwer en heeft zijn opleidingen gevolgd bij de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam en aan de Rietveld Academie. Joop heeft een eigen atelier in Schoorl in Noord Holland. Wanneer je meer over Joop wilt weten en zijn werk wilt zien, kun je op zijn website een kijkje nemen.

Het programma:
De start van het programma is op zondagavond na het gezamenlijke diner.
Dat biedt gelegenheid om in de loop van de dag aan te komen, elkaar al informeel te treffen voor of tijdens het diner en ’s avonds te starten met het programma.
Per dag kun je twee dagdelen onder begeleiding werken. Daarnaast  is er in overleg, ruimte om het eiland te verkennen. De zaterdagochtend wordt besteed aan het voorbereiden van de eindexpositie die ’s middags plaatsvindt.

PRIJZEN
per persoon, volpension
Roefkezaal Roefkekamer Plak
2-Persoonskamer € 782,50 € 817,50 € 887,50
Eenpersoonskamer is 20 euro per dag extra € 922,50 € 947,50 € 1027,50

Contact vooraf:
Tot uiterlijk 4 weken van te voren kun je bij leverancier van materiaal en gereedschappen voor beeldhouwers, De Hazelaar in Soest, het gewenste materiaal voor de beeldhouwweek uitzoeken. De Hazelaar zorgt voor het transport van stenen naar Terschelling. Ervaren deelnemers kunnen hun eigen gereedschap meenemen.
NB. De cursusprijs is exclusief steen, maar inclusief vervoer van de steen.

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

———————————————————————————————————————————————————-

In bysûndere wike op in idyllysk plak
It bosk – en dúngebiet fan Skylge is in hast ûnNederlânske plak om te byldhouwen. By moai waar wurkje wy hearlik bûten tusken de beammen en oars hawwe wy in goed beskûl plak yn in iepen binnenromte.
Under begelieding fan ús dosint Joop Hollanders kinne sawol begjinnende as betûfte byldhouwers harren passy foar it byldhouwen útlibje. Do learst ferskate metoades kennen om oan ideeën en ynspiraasje te kommen. Begjinnende byldhouwers leare ûnderskate materialen, techniken en ark kennen. Gevorderden ferdjipje har kennis en kunde. Wolst dizze wike meibelibje? Jou dy op en nim leafst foar maaie kontakt op mei de dosint om op ‘e tiid de nedige tariedings te nimmen, lykas it oanskaffen fan in stien.

Dosint
Joop Hollanders website

It programma
De start fan it programma is op sneintejûn nei it diner. Dat biedt gelegenheid om yn de rin fan de dei oan te kommen, inoar al ynformeel te treffen foar of ûnder it diner en jûns útein te setten mei it programma. Per dei kinst twa deidielen ûnder begelieding wurkje. Dêrneist is der yn oerlis, romte om it eilân te ferkennen. De sneontemoarns wurdt bestege oan it tarieden fan de einposysje dy ’t middeis plakfynt. Besjoch foar mear ynformaasje de webside.

Kontakt foarôf
Uiterlijk 4 weken van te voren kinne dy by leveransier fan materiaal en ark foar byldhouwers, De Hazelaar yn Soest, it winske materiaal foar de wike útsykje. De Hazelaar soarget foar it transport fan stiennen nei Skylge. Betûfte dielnimmers kinne harren eigen ark meinimme.

PRIJZEN
per persoon, volpension
Roefkezaal Roefkekamer Plak
2-Persoonskamer € 782,50 € 817,50 € 887,50
Eenpersoonskamer is 20 euro per dag extra € 922,50 € 947,50 € 1027,50

NB. Prijs is exclusief steen, inclusief vervoer van de steen.

Simmerkampen III (14/15 jier)

Ook dit jaar zijn er weer drie fantastische Simmerkampen op De Folkshegeskoalle. Zes dagen lang op kamp met kinderen van je eigen leeftijd op het avontuurlijke eiland Terschelling, dat is geweldig!

Speurtochten in het bos, maffe verhalen vertellen, levend Stratego in de duinen, moppen tappen, jongens tegen de meisjes, dennenappel-race, ouwehoeren, chips eten op bed, de leiding wakker houden (als je niet betrapt wordt tenminste), kletsen, keten en natuurlijk de bonte avond.

  • Simmerkamp 1 voor jongeren van 10 en 11 jaar : 21 – 26  juli 2024. Prijs volpension €316,-
  • Simmerkamp 2 voor jongeren van 12 en 13 jaar:  28 juli- 2 aug 2024.  Prijs volpension €341,-
  • Simmerkamp 3 voor jongeren van  14 en 15 jaar: 25 – 30 augustus 2024. Prijs volpension €369,-

Simmerkamp aanmelding

Een enthousiaste ploeg leiding maakt er graag samen met jullie een gezellige week van!
Met goed en lekker eten in het bos bij het strand.

Simmerkamp aanmelding

Simmerkamp I (10/11 jier)

 


Ook dit jaar zijn er weer drie fantastische Simmerkampen op De Folkshegeskoalle. Zes dagen lang op kamp met kinderen van je eigen leeftijd op het avontuurlijke eiland Terschelling, dat is geweldig!

Speurtochten in het bos, maffe verhalen vertellen, levend Stratego in de duinen, moppen tappen, jongens tegen de meisjes, dennenappel-race, ouwehoeren, chips eten op bed, de leiding wakker houden (als je niet betrapt wordt tenminste), kletsen, keten en natuurlijk de bonte avond.

  • Simmerkamp 1 voor jongeren van 10 en 11 jaar : 21 – 26  juli 2024. Prijs volpension €316,-
  • Simmerkamp 2 voor jongeren van 12 en 13 jaar:  28 juli- 2 aug 2024.  Prijs volpension €341,-
  • Simmerkamp 3 voor jongeren van  14 en 15 jaar: 25 – 30 augustus 2024. Prijs volpension €369,-

Simmerkamp aanmelding

Een enthousiaste ploeg leiding maakt er graag samen met jullie een gezellige week van!
Met goed en lekker eten in het bos bij het strand.

Simmerkamp aanmelding

Simmerkamp II (12/13 jier)

Ook dit jaar zijn er weer drie fantastische Simmerkampen op De Folkshegeskoalle. Zes dagen lang op kamp met kinderen van je eigen leeftijd op het avontuurlijke eiland Terschelling, dat is geweldig!

Speurtochten in het bos, maffe verhalen vertellen, levend Stratego in de duinen, moppen tappen, jongens tegen de meisjes, dennenappel-race, ouwehoeren, chips eten op bed, de leiding wakker houden (als je niet betrapt wordt tenminste), kletsen, keten en natuurlijk de bonte avond.

  • Simmerkamp 1 voor jongeren van 10 en 11 jaar : 21 – 26  juli 2024. Prijs volpension €316,-
  • Simmerkamp 2 voor jongeren van 12 en 13 jaar:  28 juli- 2 aug 2024.  Prijs volpension €341,-
  • Simmerkamp 3 voor jongeren van  14 en 15 jaar: 25 – 30 augustus 2024. Prijs volpension €369,-

Simmerkamp aanmelding

Een enthousiaste ploeg leiding maakt er graag samen met jullie een gezellige week van!
Met goed en lekker eten in het bos bij het strand.

Simmerkamp aanmelding

Schildercursus Terschellinger Elementen (VOL)

De duinen, de zee, het wad en de polder: Terschelling biedt een zeer gevarieerde omgeving en genoeg inspiratie. We bezoeken de mooiste locaties en als het weer wat minder is werken we binnen.
Het eiland en de unieke waddennatuur zitten vol dynamiek. Het kleurenspectrum is fenomenaal. De lucht is nooit hetzelfde, de lichtinval altijd net even anders en het water schittert, kabbelt of buldert. Uitdagend en betoverend voor iedere schilder.

De cursus:
Deze cursus is voor beginners en gevorderden. ’s Morgens zijn er inleidende opdrachten en we gaan veel naar buiten, naar de duinen, het strand, dorpen en de zee. De groep is niet te groot, zodat een ieder voldoende aandacht krijgt.

Docent:
De docente is Sanne van der Horst. Sanne is kunstenaar en teken- & schilderdocente. Dit doet ze thuis in haar atelier en op verschillende locaties op Terschelling. Daarnaast werkt ze als docente CKV en D&P in het Terschellinger middelbaar onderwijs,  ze geeft schilderles aan verschillende schilderclubs op Terschelling en heeft in Amsterdam de Hollandse School opgericht samen met haar studievriendin Amber de Bruijne.

Prijzen op basis van volpension:
– Slaapzaal ’t Roefke met 2 personen  € 727,50 (alleengebruik € 867,50)
– Budgetkamer ’t Roefke met twee personen  € 762,50 (alleengebruik € 902,50)

Interview met Sanne van der Horst
Wil je meer weten over wie Sanne is als schilderdocente en wat zij cursisten mee wil geven tijdens de cursusweek? Wij interviewden haar over haar kunstenaarsbestaan, haar liefde voor imperfectie en de cursus Terschellinger Elementen. Lees het hele interview hier.

 

Deze heerlijke schilderweek boeken? Vul het onderstaande formulier in!

De Folkshegeskoalle van Terschelling is de enige volkshogeschool van Nederland. Op deze prachtige plek in het bos bij het strand van Terschelling volg je door het jaar heen inspirerende cursussen op het gebied van bezinning, natuur, cultuur en creativiteit. De cursussen zijn geheel verzorgd, op basis van volpension. -> Kijk hier voor het volledige programma.

Dans en Yoga: ‘De Prikkels de baas?’

‘DE PRIKKELS DE BAAS?’

Een hele week (of korter) met dans, yoga, meditatie, tekenen en wandelen. Van zondag 11 augustus tot zondag 18 augustus. Als je wilt kun je ook een driedaagse of een vierdaagse komen. Ook deze zomer bieden Karina en Judith de mogelijkheid om een vakantieprogramma (of: een rustiger programma) met alleen dans, of alleen yoga, te doen.

Hoe gaan we om met de voortdurende stroom van prikkels uit de buitenwereld?Nieuws over oorlogen en rampen in verre landen, indringende films of enerverende praatprogramma’s tot laat in de avond, te harde stemmen en muziek in winkels en restaurants, onze telefoon op tafel; waar zit de uitknop?Behalve prikkels van buitenaf zijn er ook steeds interne prikkels die onze aandacht vragen. Onze ziekten, pijn en andere fysieke of emotionele beproevingen, onze zorgen om geliefden en vrienden; hoe kalmeren we onszelf?

Er is steeds meer bekend over de werking van het zenuwstelsel. Hoe we reageren op daadwerkelijk gevaar en dreiging: vechten, vluchten, bevriezen, onze oer-reacties.Maar ook hoe alledaagse situaties die we als onveilig ervaren langdurige stress en angst kunnen geven.

Hoe kunnen we zorgen voor meer gemoedsrust?

Yoga helpt om de aandacht naar binnen te brengen, stil te worden, en een betere balans te zoeken tussen inspanning en ontspanning.In dans krijgt wat er in je hart leeft de ruimte om gezien, gehoord en gedeeld te worden. Speels, creatief, verbindend met anderen. Dit werk is geen navelstaren. Je oefent en leert om niet steeds direct te reageren, waardoor je immers vaak in conflict of strijd belandt. Met meer rust en innerlijke vrede kun je een weloverwogen respons geven op wat zich aandient. Je ontspanning en inspiratie delen zich mee aan de mensen om je heen. Zo kun je bijdragen aan de kwaliteit van je naaste omgeving.

Dit thema zal onze richtlijn zijn tijdens de dagen met elkaar.

Naast dans, yoga en wandelen creëren we rustmomenten met pen, potlood en papier voor het vinden van eigen woorden, beelden en kleuren.

Meer informatie 

Deze cursus wordt gegeven door Judith van Wakeren en Karina van Lieshout. Zie ook: www.iyengaryogautrecht.nl

Opgave

Judith van Wakeren, docent Sacred Dance, telefoon 035-6563772 (info@dansinorewoet.nl)

Karina van Lieshout (check voor meer informatie de website), docent Iyengar-yoga (karina@iyengaryogautrecht.nl)

 

De Folkshegeskoalle van Terschelling is nog de enige volkshogeschool van Nederland. Op deze prachtige plek in het bos bij het strand van Terschelling volg je door het jaar heen inspirerende cursussen op het gebied van bezinning, natuur, cultuur en creativiteit. De cursussen zijn geheel verzorgd, op basis van volpension.
-> Kijk hier voor het volledige programma.