Workshop Mandala tekenen en sacrale dans IS VOL

De cursus IS VOL.

“Ik en ……Het Licht

In de cirkel, in het Sanskriet Mandala genoemd, kunnen we ons zelf en de ander tekenend en dansend ontmoeten. Symboliek is in beide vormen van groot belang.
Sacrale dans is een meditatieve vorm van dansen waarbij gebruik wordt gemaakt van klassieke, religieuze, eigentijdse en folklore muziek. De oeroude danspatronen bieden afwisselend inkeer en ontmoeting. Bij het tekenen besteden we aandacht aan de gevoelsmandala.

De cursus staat onder leiding van docente Geertje Hozee. Danservaring is niet vereist, evenmin als tekenervaring. Het gaat om de persoonlijke beleving en de bereidheid een blik te werpen in je binnenwereld.

Prijzen 2024 op basis van volpension
Tweepersoonskamer  € 623
Vraag naar de mogelijkheden voor eenpersoons gebruik. Dan is de prijs € 701

De Folkshegeskoalle van Terschelling is nog de enige volkshogeschool van Nederland. Op deze prachtige plek in het bos bij het strand van Terschelling volg je door het jaar heen inspirerende cursussen op het gebied van bezinning, natuur, cultuur en creativiteit. De cursussen zijn geheel verzorgd, op basis van volpension. -> Kijk hier voor het volledige programma.

Zomerweek Beeldhouwen – Simmerwike Byldhouwe BIJNA VOL!!

De Beeldhouwweek is bijna VOL! Er zijn nog zaaltjes en zalen waar eventueel meerdere personen bij elkaar komen.

Een bijzondere week op een idyllische plek.
Het bos- en duingebied van Terschelling is een bijna on-Nederlandse plek om te beeldhouwen. Bij mooi weer werken we heerlijk buiten tussen de bomen en anders hebben we een goed beschutte plek in een open binnenruimte.

In deze week zijn we intensief en geconcentreerd met het werk bezig.
Onder begeleiding van onze ervaren docent Joop Hollanders kunnen zowel beginnende als gevorderde beeldhouwers hun passie voor het beeldhouwen uitleven.

Je leert verschillende methodes kennen om aan ideeën en inspiratie te komen.
En te werken aan voorbereidende stappen zoals het maken van een schets of model. Beginnende beeldhouwers leren verschillende materialen, technieken en gereedschappen kennen. Gevorderden verdiepen hun kennis en kunde.
Wil je deze week meebeleven? Neem liefst voor mei contact op met de docent om tijdig de nodige voorbereidingen te treffen, zoals het aanschaffen van een steen.

Docent
Joop Hollanders is een ervaren beeldhouwer en heeft zijn opleidingen gevolgd bij de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam en aan de Rietveld Academie. Joop heeft een eigen atelier in Schoorl in Noord Holland. Wanneer je meer over Joop wilt weten en zijn werk wilt zien, kun je op zijn website een kijkje nemen.

Het programma:
De start van het programma is op zondagavond na het gezamenlijke diner.
Dat biedt gelegenheid om in de loop van de dag aan te komen, elkaar al informeel te treffen voor of tijdens het diner en ’s avonds te starten met het programma.
Per dag kun je twee dagdelen onder begeleiding werken. Daarnaast  is er in overleg, ruimte om het eiland te verkennen. De zaterdagochtend wordt besteed aan het voorbereiden van de eindexpositie die ’s middags plaatsvindt.

PRIJZEN
per persoon, volpension
Roefkezaal Roefkekamer Plak
2-Persoonskamer € 782,50 € 817,50 € 887,50
Eenpersoonskamer is 20 euro per dag extra € 922,50 € 947,50 € 1027,50

Contact vooraf:
Tot uiterlijk 4 weken van te voren kun je bij leverancier van materiaal en gereedschappen voor beeldhouwers, De Hazelaar in Soest, het gewenste materiaal voor de beeldhouwweek uitzoeken. De Hazelaar zorgt voor het transport van stenen naar Terschelling. Ervaren deelnemers kunnen hun eigen gereedschap meenemen.
NB. De cursusprijs is exclusief steen, maar inclusief vervoer van de steen.

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

———————————————————————————————————————————————————-

In bysûndere wike op in idyllysk plak
It bosk – en dúngebiet fan Skylge is in hast ûnNederlânske plak om te byldhouwen. By moai waar wurkje wy hearlik bûten tusken de beammen en oars hawwe wy in goed beskûl plak yn in iepen binnenromte.
Under begelieding fan ús dosint Joop Hollanders kinne sawol begjinnende as betûfte byldhouwers harren passy foar it byldhouwen útlibje. Do learst ferskate metoades kennen om oan ideeën en ynspiraasje te kommen. Begjinnende byldhouwers leare ûnderskate materialen, techniken en ark kennen. Gevorderden ferdjipje har kennis en kunde. Wolst dizze wike meibelibje? Jou dy op en nim leafst foar maaie kontakt op mei de dosint om op ‘e tiid de nedige tariedings te nimmen, lykas it oanskaffen fan in stien.

Dosint
Joop Hollanders website

It programma
De start fan it programma is op sneintejûn nei it diner. Dat biedt gelegenheid om yn de rin fan de dei oan te kommen, inoar al ynformeel te treffen foar of ûnder it diner en jûns útein te setten mei it programma. Per dei kinst twa deidielen ûnder begelieding wurkje. Dêrneist is der yn oerlis, romte om it eilân te ferkennen. De sneontemoarns wurdt bestege oan it tarieden fan de einposysje dy ’t middeis plakfynt. Besjoch foar mear ynformaasje de webside.

Kontakt foarôf
Uiterlijk 4 weken van te voren kinne dy by leveransier fan materiaal en ark foar byldhouwers, De Hazelaar yn Soest, it winske materiaal foar de wike útsykje. De Hazelaar soarget foar it transport fan stiennen nei Skylge. Betûfte dielnimmers kinne harren eigen ark meinimme.

PRIJZEN
per persoon, volpension
Roefkezaal Roefkekamer Plak
2-Persoonskamer € 782,50 € 817,50 € 887,50
Eenpersoonskamer is 20 euro per dag extra € 922,50 € 947,50 € 1027,50

NB. Prijs is exclusief steen, inclusief vervoer van de steen.

Schildercursus Terschellinger Elementen

De duinen, de zee, het wad en de polder: Terschelling biedt een zeer gevarieerde omgeving en genoeg inspiratie. We bezoeken de mooiste locaties en als het weer wat minder is werken we binnen.
Het eiland en de unieke waddennatuur zitten vol dynamiek. Het kleurenspectrum is fenomenaal. De lucht is nooit hetzelfde, de lichtinval altijd net even anders en het water schittert, kabbelt of buldert. Uitdagend en betoverend voor iedere schilder.

De cursus:
Deze cursus is voor beginners en gevorderden. ’s Morgens zijn er inleidende opdrachten en we gaan veel naar buiten, naar de duinen, het strand, dorpen en de zee. De groep is niet te groot, zodat een ieder voldoende aandacht krijgt.

Docent:
De docente is Sanne van der Horst. Sanne is kunstenaar en teken- & schilderdocente. Dit doet ze thuis in haar atelier en op verschillende locaties op Terschelling. Daarnaast werkt ze als docente CKV en D&P in het Terschellinger middelbaar onderwijs,  ze geeft schilderles aan verschillende schilderclubs op Terschelling en heeft in Amsterdam de Hollandse School opgericht samen met haar studievriendin Amber de Bruijne.

Prijzen op basis van volpension:
– Slaapzaal ’t Roefke met 2 personen  € 727,50 (alleengebruik € 867,50)
– Budgetkamer ’t Roefke met twee personen  € 762,50 (alleengebruik € 902,50)

Interview met Sanne van der Horst
Wil je meer weten over wie Sanne is als schilderdocente en wat zij cursisten mee wil geven tijdens de cursusweek? Wij interviewden haar over haar kunstenaarsbestaan, haar liefde voor imperfectie en de cursus Terschellinger Elementen. Lees het hele interview hier.

 

Deze heerlijke schilderweek boeken? Vul het onderstaande formulier in!

De Folkshegeskoalle van Terschelling is de enige volkshogeschool van Nederland. Op deze prachtige plek in het bos bij het strand van Terschelling volg je door het jaar heen inspirerende cursussen op het gebied van bezinning, natuur, cultuur en creativiteit. De cursussen zijn geheel verzorgd, op basis van volpension. -> Kijk hier voor het volledige programma.

Dans en Yoga: ‘De Prikkels de baas?’

‘DE PRIKKELS DE BAAS?’

Een hele week (of korter) met dans, yoga, meditatie, tekenen en wandelen. Van zondag 11 augustus tot zondag 18 augustus. Als je wilt kun je ook een driedaagse of een vierdaagse komen. Ook deze zomer bieden Karina en Judith de mogelijkheid om een vakantieprogramma (of: een rustiger programma) met alleen dans, of alleen yoga, te doen.

Hoe gaan we om met de voortdurende stroom van prikkels uit de buitenwereld?Nieuws over oorlogen en rampen in verre landen, indringende films of enerverende praatprogramma’s tot laat in de avond, te harde stemmen en muziek in winkels en restaurants, onze telefoon op tafel; waar zit de uitknop?Behalve prikkels van buitenaf zijn er ook steeds interne prikkels die onze aandacht vragen. Onze ziekten, pijn en andere fysieke of emotionele beproevingen, onze zorgen om geliefden en vrienden; hoe kalmeren we onszelf?

Er is steeds meer bekend over de werking van het zenuwstelsel. Hoe we reageren op daadwerkelijk gevaar en dreiging: vechten, vluchten, bevriezen, onze oer-reacties.Maar ook hoe alledaagse situaties die we als onveilig ervaren langdurige stress en angst kunnen geven.

Hoe kunnen we zorgen voor meer gemoedsrust?

Yoga helpt om de aandacht naar binnen te brengen, stil te worden, en een betere balans te zoeken tussen inspanning en ontspanning.In dans krijgt wat er in je hart leeft de ruimte om gezien, gehoord en gedeeld te worden. Speels, creatief, verbindend met anderen. Dit werk is geen navelstaren. Je oefent en leert om niet steeds direct te reageren, waardoor je immers vaak in conflict of strijd belandt. Met meer rust en innerlijke vrede kun je een weloverwogen respons geven op wat zich aandient. Je ontspanning en inspiratie delen zich mee aan de mensen om je heen. Zo kun je bijdragen aan de kwaliteit van je naaste omgeving.

Dit thema zal onze richtlijn zijn tijdens de dagen met elkaar.

Naast dans, yoga en wandelen creëren we rustmomenten met pen, potlood en papier voor het vinden van eigen woorden, beelden en kleuren.

Meer informatie 

Deze cursus wordt gegeven door Judith van Wakeren en Karina van Lieshout. Zie ook: www.iyengaryogautrecht.nl

Opgave

Judith van Wakeren, docent Sacred Dance, telefoon 035-6563772 (info@dansinorewoet.nl)

Karina van Lieshout (check voor meer informatie de website), docent Iyengar-yoga (karina@iyengaryogautrecht.nl)

 

De Folkshegeskoalle van Terschelling is nog de enige volkshogeschool van Nederland. Op deze prachtige plek in het bos bij het strand van Terschelling volg je door het jaar heen inspirerende cursussen op het gebied van bezinning, natuur, cultuur en creativiteit. De cursussen zijn geheel verzorgd, op basis van volpension.
-> Kijk hier voor het volledige programma.