retraite terschelling

(Zee)Spiegelingen van jezelf I

Gun jij jezelf een weekend waarbij je onder begeleiding van drie top-coaches stilstaat bij de thema’s die op dit moment in je leven aandacht vragen?

Op een prachtige locatie in de bossen en bij het strand gaan we 3 dagen met elkaar de zogenaamde onderstroom  verkennen. Door middel van opstellingen, wandelcoaching, meditatie en speelse werkvormen zorgen we voor (door)stroming op jouw persoonlijke thema’s. Het eiland biedt daarvoor letterlijk en figuurlijk ruimte en rust.

Wie:
Wij, Jolande Adema, Nicolien van Tol en Astrid Lassche, zijn zeer ervaren coaches die jullie meenemen op een reflectieve reis in jezelf, onder de waterlijn. Met gebundelde krachten voor een groots effect. Door het werken met een kleine groep van maximaal 15 personen is er ruimte voor een programma op maat.

Is dit iets voor jou? Dan verwelkomen wij je heel graag in het voorjaar op het prachtige Waddeneiland!
Geef je op of vraag meer informatie via een van ons!

Astrid Lassche
mail@astridlassche.nl
06-18200023

Jolande Adema
breakingwave@online.nl
06-41508171

Nicolien van Tol
n.van.tol@kpnmail.nl
06-24752330

Stilteretraite Vipassana & Zen

Wil je meer kwaliteit in je leven?

Heb je zin om in een week de essentie van Vipassana en Zen te leren, of deze te verdiepen en te beoefenen? Door aanwezigheid te beoefenen op het strand, het bos en in de meditatiezaal. Je ervaart hoe het is om een week de stilte te beoefenen en te ontdekken hoe je vanuit rustigere hersengolven meer balans in je leven kunt brengen. Vanuit bewustzijn groeit wat voor jou echt belangrijk is. Je ervaart jezelf voorbij de vormen en leert hoe je meer creativiteit, zin en betekenis in je leven kunt laten ontstaan. In deze stilte retraite kun je concreet leren hoe je meer kwaliteit aan je leven kunt geven. Door geconditioneerde patronen te ontdekken en te veranderen.
Leren leven vanuit Presence, niet alleen op een meditatiekussen, maar vooral in het dagelijkse leven.
We faciliteren in deze retraite de optimale omstandigheden waarin je ondersteund wordt deze verdieping te kunnen ervaren. Dit doen we door de combinatie van inzichten en aanwijzingen voor het meditatieproces en veel oefenen in stilte. Ieder doet dit door ons begeleid in zijn of haar eigen tempo. Door de ervaring kan je dit in je dagelijkse leven gemakkelijker zelfstandig terugvinden en in verblijven.

“Presence” is aanwezig zijn. Dat vraagt stilte in jezelf, zodat je opmerkt wat er is.

In deze staat zijn je hersengolven gelijkmatig (Wij beginnen met de alfagolven). Zo ontstaat ruimte voor wat er is. Er kunnen nieuwe inzichten en ideeën naar boven komen en nieuwe oplossingsstrategieën zich ontwikkelen. Het effect is innerlijk overzicht, groei, een gevoel van verbonden zijn en enorm veel energie. Presence ervaar je vanuit de stilte in jezelf. Zonder afhankelijkheid van de omstandigheden, zoals apps of meditatiemuziek. Het moment volledig aannemen en helder te ervaren zoals het is, bevrijdt van welke gedachten- en gevoelspatronen dan ook.

De begeleiding
Deze retraite wordt inhoudelijk begeleid door Bernd Jansen. Na een katholieke opvoeding heeft Bernd het boeddhisme als levensweg voor zich ontdekt. Hij heeft zowel een leerweg in de boeddhistische scholen Hinayāna (Theravada) alsook Mahāyāna bewandeld. Onder anderen ZEN linie „Leere Wolke“ bij de ZEN-meesters Willigis Jäger en Doris Zölls. Jarenlange beoefening bij ZEN-meester Thich Nhat Hanh en Thay Phap An in de kloostergemeenschap Plum Village. Lid van de Theravada kloostergemeenschap Buddha Haus in de traditie en leer van Ayyan Kema.
Bernd beoefent Vipassana en Zen vooral in een westerse toepassing voor het dagelijkse leven. Zijn wens is voorbij iedere geloofsovertuiging of methode, de wijsheid en diepere mogelijkheden van Vipassana en Zen op een westers manier toegankelijk te maken. Zodat mensen in het dagelijkse leven meer levenskwaliteit en levensoriëntatie kunnen ervaren. Dit omdat mensen die ervaringen in ‘Zijn’ maken en hierdoor inzichten opdoen die ze helpen op hun levenspad.
Suzanne Niemeijer van Instituut Menz ondersteunt het proces op de achtergrond. Suzanne heeft een ook een zeer uitgebreide spirituele leerachtergrond en heeft de laatste 20 jaar aan veel scholingen en retraites van o.a. Thich Nath Hanh, Thay Phap An en Eckhart Tolle deelgenomen en ze bestudeert en beoefent de spirituele leer van Rupert Spira.
Meer informatie en aanmelden: www.instituutmenz.nl/aanbod/stilte-retraite-op-Terschelling

Zomerweek Zen

Een Zomerweek Zen op Terschelling

Waarom Zen?
Er zijn vele aanleidingen en redenen waarom mensen zoiets als zenmeditatie willen gaan doen. Vaak willen we weten wat je er aan hebt. Het eerlijkste antwoord is dat je dat voor jezelf moet uitvinden.
Waarderen van je leven. Vaak geven deelnemers aan dat ze meer energie ervaren en innerlijke rust, zich beter kunnen focussen, meer hier-en-nu zijn en hun leven anders leren waarderen.
Inzet en bereidheid. Tegelijk moet je je realiseren dat Zen een beoefening is van langere adem. Je bekwamen in piano spelen of tennissen vraagt ook inzet en tijd.
Volwassen worden. Zen is een weg van werkelijk volwassen worden, waarin je bereid
bent verantwoordelijkheid te nemen voor je leven. Dit proces gaat altijd door en wordt steeds subtieler, uitdagender en ook vreugdevoller.
Meer inzicht en helderheid. Zenmeditatie kan bevrijdend werken omdat het inzicht en helderheid brengt over jezelf en je leven. Omdat het je laat zien wat werkelijk van belang is, wat er wezenlijk toe doet in jouw leven.

Praktisch:
De week is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Voor beginners zijn er – naast het gewone programma – aparte sessies en extra begeleiding om vertrouwd te raken met de ‘basics’ van meditatie. Zo kan iedereen die wil aan het hele programma meedoen.
De ochtenden en avonden ‘werken’ we. De middagen zijn vrij om te genieten van het eiland in de zomer.
Verblijf: Kosten: € 655,- op basis van een 2-persoonskamer, met volpension en de
cursusbegeleiding. Voor een eenpersoonskamer: € 795,-
(Je kunt ook met iemand die je vertrouwd is de kamer delen; dat kan ook iemand zijn die niet meedoet met de week, maar met jou meekomt om daar vakantie te vieren: een partner
of vriend(in), die dan haar/zijn eigen plan trekt. En: er is ook nog een camping van
Staatsbosbeheer 300 meter verderop waar je je familie kunt ‘parkeren’ om tussen de middag en na de cursus later aan te sluiten.)
Materialen: Je kunt je eigen meditatiekussen of bankje meenemen, maar er zijn er ter
plekke voldoende aanwezig. Aantal: Min. 8, max. 20 deelnemers.

Meer info:
Bij twijfel: bel gerust met leraar Willem Scheepers, geautoriseerd Zenleraar, verbonden aan het zenmeditatie centrum ‘Zentrum’ in Utrecht. (06 207 33 209).
Meer info over inschrijving en het programma vind je op de site van Zentrum.

Vipassana stiltemeditatie IV

 Vipassana stilteretraite

Tijdens deze retraite speelt het contact met de natuur en belangrijke rol. We ervaren hoe de natuur onze meditatieleraar is; hoe in contact met de heelheid van de natuur, de bomen, de bloemen, de wolken, de zee, het strand, de duinen en de dieren, ons hart open kan gaan.
De natuur leert ons over schoonheid, brengt ons in contact met stilte, verwondering, spontaniteit en veranderlijkheid. Dit kan het meditatieproces verdiepen.

Yoga, zitmeditatie en loopmeditatie
Als het weer het toelaat gaan we voor het ontbijt naar het strand om daar aan de waterlijn alleen maar aanwezig te zijn en de natuur in al haar facetten en in openheid op ons af te laten komen. We doen yogaoefeningen, zitmeditatie met zicht op de zee, terwijl het strand zich ervoor leent op blote voeten loopmeditatie te doen.

Thuiskomen in je oorspronkelijke aard
Je wordt uitgenodigd om de middag zelf in te vullen op een manier die aansluit bij je meditatie-proces en waarvoor je ook weer aanwijzingen zult krijgen. Je kunt een plek zoeken in het bos, op het strand, een plek die je aanspreekt, waar je zitmeditatie doet, loopmeditatie of een meditatieve wandeling maakt. Je mag jezelf alle ruimte geven om diepe verbondenheid met moeder natuur te ervaren die ons van nature zo eigen eigen is. En in die verbondenheid thuiskomen. Thuiskomen in je oorspronkelijke aard die liefde en wijsheid is.

Stilte
Naast loop- en zitmeditatie is er ruimte voor dhammalezingen, persoonlijke gesprekken, yoga en mantra’s zingen. Iedere dag wordt ook metta-meditatie beoefend. Voor zover nodig zullen er aanwijzingen worden gegeven om de natuur als leermeester ten volle te ervaren.
Als ondersteuning van het meditatieproces proberen we binnenkomende prikkels van buitenaf zoveel mogelijk te beperken. Daarom nemen we gedurende de gehele retraite het nobele stilzwijgen in acht. We lezen en schrijven niet en we zijn niet met ons mobieltje bezig.

Voorzieningen
De maaltijden zijn vegetarisch; tijdens het ontbijt maken we ons lunchpakket klaar. We moeten er rekening mee houden dat ook een andere groep aanwezig kan zijn, die dit nobele stilzwijgen niet in acht neemt. De uitdaging is om dat een onderdeel te laten zijn van onze beoefening.

De retraite wordt begeleid door Marij Geurts en Dingeman Boot

Marij Geurts begon in 1998 met het intensief beoefenen van vipassanameditatie. Zij studeerde bij verschillende leraren in Europa, Birma en USA. Zij was werkzaam als MBSR trainer , Sinds 2010 begeleidt zij retraites, zij is docent in de 2 jarige Dhammaverdiepingscursus en in Nijmegen begeleidt ze meditatie-studiegroepjes voor ervaren mediterenden, een mettagroep, weekends en cityretreats. Ze maakt deel uit van het begeleiderscollectief Vipassana.nu. Voor meer info over Marij zie www.marijgeurts.nl.

Dingeman Boot werd oorspronkelijk opgeleid en is werkzaam als yogaleraar. Hij beoefent Vipassana-meditatie sedert 1983 o.l.v. oosterse en westerse leraren.
In Birma was hij gedurende 14 maanden Boeddhistisch monnik. In “Pannananda”, centrum voor yoga-meditatie te Zwolle begeleidde hij van 1992 tot 2012 groepen; sedert 2012 doet hij dat voor de stichting Vipassana Meditatie Zwolle. Verder begeleidt hij retraites.

AANMELDING en informatie www.pannananda.nl/retraites.html

Mindfulness retraite 4-daagse

Ontspannen in wie je bent
In deze stilte retraite leer je lastige situaties los te laten, te ontspannen in wie je bent en meer in het moment te leven. Je krijgt praktische handvatten en oefeningen mee om dit thuis te gaan passen.
Mindfulness, zelfcompassie en het toelaten van emoties zijn centrale thema’s in dit stilte weekend. Neem een pauze van het dagelijks leven en ontspan in de prachtige natuur van Terschelling. Er is voldoende ruimte voor wandelingen en ontspanning.

Zakken in de stilte
Soms is stilte wennen of kan het confronterend zijn maar als je je erin kan laten zakken, dan is het iets heel krachtigst. Het maakt ruimte om rust, kracht, balans, tevreden en plezier in onszelf te ontdekken. Stilte helpt om alles even los te laten. Gewoon even te zijn met jezelf – en met anderen – zonder dat er iets hoeft. In stilte komt er ruimte om te luisteren naar wat er aanwezig is, in jezelf en er buiten. Je kan herstellen en leren genieten van stilte.

Praktische informatie
Deze mindfulness retraite kost €495 incl. btw als je de kamer deelt met 1 iemand of €555 incl. btw voor een eigen kamer. Dit is met volpension, 3 overnachtingen, de sessies zijn in een mooie trainingsruimte, je hebt een ruime kamer en het is inclusief e-book, mp’3s en 6 trainingssessies. Die sessies zijn verspreid over 6 dagdelen en op 26-27-28-29 augustus 2022.

Ben je nieuwsgierig wat een stilte retraite jou kan brengen? Meld je dan aan en/of vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Aanmelden en meer informatie kan via de website van Beyond Mindfulness

Marc Keller biedt deze retraite ook in juni aan.

Silence and solitude, the soul’s best friends.
Henry Wadsworth Longfellow

 

De Folkshegeskoalle van Terschelling is de enige volkshogeschool van Nederland. Op deze prachtige plek in het bos bij het strand van Terschelling volg je door het jaar heen inspirerende cursussen op het gebied van bezinning, natuur, cultuur en creativiteit. De cursussen zijn geheel verzorgd, op basis van volpension. -> Kijk hier voor het volledige programma.