Retraite ont-spannen & ont-moeten

Even weg….alleen met jezelf. Los van je thuis, je gezin, je werk. Om op te laden, tot rust te komen én te genieten.
De eerste keer dat ik, Simone Busscher, een weekend ‘met mezelf’ wegging, was kort na het overlijden van mijn beide ouders in 2018. Ik vond het best spannend omdat ik niemand kende. Het was een prachtige ervaring! Heerlijk om met niemand rekening te hoeven houden, even weg te zijn van huis en gezin, aandacht en tijd te schenken aan mezelf. Daarvoor hoef je niet naar het buitenland; ons eigen land heeft prachtige plekken hiervoor. Gun jij jezelf dit kado? Ga mee naar Terschelling… Je bent van harte welkom.

WANNEER
Vrijdag 16 t/m maandag 19 september 2022

OVER HET PROGRAMMA
Het thema van de retraite is ‘ont-spannen en ont-moeten’. Ik heb een programma waar je gebruik van MAG maken. Denk daarbij aan genieten van YinYoga en YogaNidra (hiervoor heb je geen yoga-ervaring nodig), meditatie, ontspannen met klankschalen, een heerlijke massage, genieten van de zonsopkomst aan het strand. Je bent vrij om hiervan gebruik te maken én je bent vrij om je eigen koers te varen. Wil je lekker je eigen plan trekken, dat staat je vrij! Wil je het hele programma volgen, je bent van harte welkom! Wil je bepaalde programmaonderdelen wel en andere niet bijwonen, helemaal prima!

Niks moet, alles mag. Jij kies je eigen ‘programma’ dat in het teken staat van ont-spannen en ont-moeten.

MEER WETEN EN/OF AANMELDEN
Kijk op www.simonebusscher.nl/ontspannen-ontmoeten.

 

Vipassana Stiltemeditatie III

 Vipassana stilteretraite

Tijdens deze retraite speelt het contact met de natuur en belangrijke rol. We ervaren hoe de natuur onze meditatieleraar is; hoe in contact met de heelheid van de natuur, de bomen, de bloemen, de wolken, de zee, het strand, de duinen en de dieren, ons hart open kan gaan.
De natuur leert ons over schoonheid, brengt ons in contact met stilte, verwondering, spontaniteit en veranderlijkheid. Dit kan het meditatieproces verdiepen.

Yoga, zitmeditatie en loopmeditatie
Als het weer het toelaat gaan we voor het ontbijt naar het strand om daar aan de waterlijn alleen maar aanwezig te zijn en de natuur in al haar facetten en in openheid op ons af te laten komen. We doen yogaoefeningen, zitmeditatie met zicht op de zee, terwijl het strand zich ervoor leent op blote voeten loopmeditatie te doen.

Thuiskomen in je oorspronkelijke aard
Je wordt uitgenodigd om de middag zelf in te vullen op een manier die aansluit bij je meditatie-proces en waarvoor je ook weer aanwijzingen zult krijgen. Je kunt een plek zoeken in het bos, op het strand, een plek die je aanspreekt, waar je zitmeditatie doet, loopmeditatie of een meditatieve wandeling maakt. Je mag jezelf alle ruimte geven om diepe verbondenheid met moeder natuur te ervaren die ons van nature zo eigen eigen is. En in die verbondenheid thuiskomen. Thuiskomen in je oorspronkelijke aard die liefde en wijsheid is.

Stilte
Naast loop- en zitmeditatie is er ruimte voor dhammalezingen, persoonlijke gesprekken, yoga en mantra’s zingen. Iedere dag wordt ook metta-meditatie beoefend. Voor zover nodig zullen er aanwijzingen worden gegeven om de natuur als leermeester ten volle te ervaren.
Als ondersteuning van het meditatieproces proberen we binnenkomende prikkels van buitenaf zoveel mogelijk te beperken. Daarom nemen we gedurende de gehele retraite het nobele stilzwijgen in acht. We lezen en schrijven niet en we zijn niet met ons mobieltje bezig.

Voorzieningen
De maaltijden zijn vegetarisch; tijdens het ontbijt maken we ons lunchpakket klaar. We moeten er rekening mee houden dat ook een andere groep aanwezig kan zijn, die dit nobele stilzwijgen niet in acht neemt. De uitdaging is om dat een onderdeel te laten zijn van onze beoefening.

De retraite wordt begeleid door Marij Geurts en Dingeman Boot

Marij Geurts begon in 1998 met het intensief beoefenen van vipassanameditatie. Zij studeerde bij verschillende leraren in Europa, Birma en USA. Zij was werkzaam als MBSR trainer , Sinds 2010 begeleidt zij retraites, zij is docent in de 2 jarige Dhammaverdiepingscursus en in Nijmegen begeleidt ze meditatie-studiegroepjes voor ervaren mediterenden, een mettagroep, weekends en cityretreats. Ze maakt deel uit van het begeleiderscollectief Vipassana.nu. Voor meer info zie de site van Pannanda

Dingeman Boot werd oorspronkelijk opgeleid en is werkzaam als yogaleraar. Hij beoefent Vipassana-meditatie sedert 1983 o.l.v. oosterse en westerse leraren.
In Birma was hij gedurende 14 maanden Boeddhistisch monnik. In “Pannananda”, centrum voor yoga-meditatie te Zwolle begeleidde hij van 1992 tot 2012 groepen; sedert 2012 doet hij dat voor de stichting Vipassana Meditatie Zwolle. Verder begeleidt hij retraites.

AANMELDING en informatie via deze link.

Wandelretraite, wandel naar jezelf

Een midweek om tot rust te komen, maar ook om uit te waaien, tijd te nemen voor jezelf. We wandelen dagelijks (veelal in stilte) op verschillende plekken op het eiland; door bos, duin en over het strand. Lichaamsoefeningen (yoga, stretching, ontspanning) en meditatie worden aangeboden. Er wordt iedere dag 8 tot 10 kilometer gewandeld.
Een heerlijke relax-midweek op een schitterend eiland met wuivend helmgras, bruisende zee en prachtige stranden. Niets is verplicht.

De dagelijkse meditaties en wandelingen in de schitterende natuur van Terschelling brengen je helemaal in het ‘hier en nu’.

 • Je wordt je (weer) bewust van wat voor jou belangrijk is, wat er werkelijk toe doet, waar jij op uit bent.
 • Je ontvangt een introductie in Tibetaans boeddhisme.
 • Het programma, instructies bij de meditatie en eventueel een persoonlijke gesprek geven je praktische handvatten die je toe kunt passen in jouw dagelijks leven. Het brengt je verder in situaties waar je nu stopt of weerstand ervaart.
 • Er wordt gezond en vegetarisch voor ons gekookt. En er is ook tijd om helemaal ‘niets te doen’, een boek te lezen, enz.

Deze retraite wordt georganiseerd door An Paridaen en Gerard Beltman van WandelnaarJezelf.
Voor meer informatie en opgave kun je hier naar de website of mail

 

Stilteretraite Vipassana & Zen

Wil je meer kwaliteit in je leven?

Heb je zin om in een week de essentie van Vipassana en Zen te leren, of deze te verdiepen en te beoefenen? Door aanwezigheid te beoefenen op het strand, het bos en in de meditatiezaal. Je ervaart hoe het is om een week de stilte te beoefenen en te ontdekken hoe je vanuit rustigere hersengolven meer balans in je leven kunt brengen. Vanuit bewustzijn groeit wat voor jou echt belangrijk is. Je ervaart jezelf voorbij de vormen en leert hoe je meer creativiteit, zin en betekenis in je leven kunt laten ontstaan. In deze stilte retraite kun je concreet leren hoe je meer kwaliteit aan je leven kunt geven. Door geconditioneerde patronen te ontdekken en te veranderen.
Leren leven vanuit Presence, niet alleen op een meditatiekussen, maar vooral in het dagelijkse leven.
We faciliteren in deze retraite de optimale omstandigheden waarin je ondersteund wordt deze verdieping te kunnen ervaren. Dit doen we door de combinatie van inzichten en aanwijzingen voor het meditatieproces en veel oefenen in stilte. Ieder doet dit door ons begeleid in zijn of haar eigen tempo. Door de ervaring kan je dit in je dagelijkse leven gemakkelijker zelfstandig terugvinden en in verblijven.

“Presence” is aanwezig zijn. Dat vraagt stilte in jezelf, zodat je opmerkt wat er is.

In deze staat zijn je hersengolven gelijkmatig (Wij beginnen met de alfagolven). Zo ontstaat ruimte voor wat er is. Er kunnen nieuwe inzichten en ideeën naar boven komen en nieuwe oplossingsstrategieën zich ontwikkelen. Het effect is innerlijk overzicht, groei, een gevoel van verbonden zijn en enorm veel energie. Presence ervaar je vanuit de stilte in jezelf. Zonder afhankelijkheid van de omstandigheden, zoals apps of meditatiemuziek. Het moment volledig aannemen en helder te ervaren zoals het is, bevrijdt van welke gedachten- en gevoelspatronen dan ook.

De begeleiding
Deze retraite wordt inhoudelijk begeleid door Bernd Jansen. Na een katholieke opvoeding heeft Bernd het boeddhisme als levensweg voor zich ontdekt. Hij heeft zowel een leerweg in de boeddhistische scholen Hinayāna (Theravada) alsook Mahāyāna bewandeld. Onder anderen ZEN linie „Leere Wolke“ bij de ZEN-meesters Willigis Jäger en Doris Zölls. Jarenlange beoefening bij ZEN-meester Thich Nhat Hanh en Thay Phap An in de kloostergemeenschap Plum Village. Lid van de Theravada kloostergemeenschap Buddha Haus in de traditie en leer van Ayyan Kema.
Bernd beoefent Vipassana en Zen vooral in een westerse toepassing voor het dagelijkse leven. Zijn wens is voorbij iedere geloofsovertuiging of methode, de wijsheid en diepere mogelijkheden van Vipassana en Zen op een westers manier toegankelijk te maken. Zodat mensen in het dagelijkse leven meer levenskwaliteit en levensoriëntatie kunnen ervaren. Dit omdat mensen die ervaringen in ‘Zijn’ maken en hierdoor inzichten opdoen die ze helpen op hun levenspad.
Suzanne Niemeijer van Instituut Menz ondersteunt het proces op de achtergrond. Suzanne heeft een ook een zeer uitgebreide spirituele leerachtergrond en heeft de laatste 20 jaar aan veel scholingen en retraites van o.a. Thich Nath Hanh, Thay Phap An en Eckhart Tolle deelgenomen en ze bestudeert en beoefent de spirituele leer van Rupert Spira.
Meer informatie en aanmelden: www.instituutmenz.nl/aanbod/stilte-retraite-op-Terschelling

Vipassana stiltemeditatie IV

 Vipassana stilteretraite

Tijdens deze retraite speelt het contact met de natuur en belangrijke rol. We ervaren hoe de natuur onze meditatieleraar is; hoe in contact met de heelheid van de natuur, de bomen, de bloemen, de wolken, de zee, het strand, de duinen en de dieren, ons hart open kan gaan.
De natuur leert ons over schoonheid, brengt ons in contact met stilte, verwondering, spontaniteit en veranderlijkheid. Dit kan het meditatieproces verdiepen.

Yoga, zitmeditatie en loopmeditatie
Als het weer het toelaat gaan we voor het ontbijt naar het strand om daar aan de waterlijn alleen maar aanwezig te zijn en de natuur in al haar facetten en in openheid op ons af te laten komen. We doen yogaoefeningen, zitmeditatie met zicht op de zee, terwijl het strand zich ervoor leent op blote voeten loopmeditatie te doen.

Thuiskomen in je oorspronkelijke aard
Je wordt uitgenodigd om de middag zelf in te vullen op een manier die aansluit bij je meditatie-proces en waarvoor je ook weer aanwijzingen zult krijgen. Je kunt een plek zoeken in het bos, op het strand, een plek die je aanspreekt, waar je zitmeditatie doet, loopmeditatie of een meditatieve wandeling maakt. Je mag jezelf alle ruimte geven om diepe verbondenheid met moeder natuur te ervaren die ons van nature zo eigen eigen is. En in die verbondenheid thuiskomen. Thuiskomen in je oorspronkelijke aard die liefde en wijsheid is.

Stilte
Naast loop- en zitmeditatie is er ruimte voor dhammalezingen, persoonlijke gesprekken, yoga en mantra’s zingen. Iedere dag wordt ook metta-meditatie beoefend. Voor zover nodig zullen er aanwijzingen worden gegeven om de natuur als leermeester ten volle te ervaren.
Als ondersteuning van het meditatieproces proberen we binnenkomende prikkels van buitenaf zoveel mogelijk te beperken. Daarom nemen we gedurende de gehele retraite het nobele stilzwijgen in acht. We lezen en schrijven niet en we zijn niet met ons mobieltje bezig.

Voorzieningen
De maaltijden zijn vegetarisch; tijdens het ontbijt maken we ons lunchpakket klaar. We moeten er rekening mee houden dat ook een andere groep aanwezig kan zijn, die dit nobele stilzwijgen niet in acht neemt. De uitdaging is om dat een onderdeel te laten zijn van onze beoefening.

De retraite wordt begeleid door Marij Geurts en Dingeman Boot

Marij Geurts begon in 1998 met het intensief beoefenen van vipassanameditatie. Zij studeerde bij verschillende leraren in Europa, Birma en USA. Zij was werkzaam als MBSR trainer , Sinds 2010 begeleidt zij retraites, zij is docent in de 2 jarige Dhammaverdiepingscursus en in Nijmegen begeleidt ze meditatie-studiegroepjes voor ervaren mediterenden, een mettagroep, weekends en cityretreats. Ze maakt deel uit van het begeleiderscollectief Vipassana.nu. Voor meer info over Marij zie www.marijgeurts.nl.

Dingeman Boot werd oorspronkelijk opgeleid en is werkzaam als yogaleraar. Hij beoefent Vipassana-meditatie sedert 1983 o.l.v. oosterse en westerse leraren.
In Birma was hij gedurende 14 maanden Boeddhistisch monnik. In “Pannananda”, centrum voor yoga-meditatie te Zwolle begeleidde hij van 1992 tot 2012 groepen; sedert 2012 doet hij dat voor de stichting Vipassana Meditatie Zwolle. Verder begeleidt hij retraites.

AANMELDING en informatie www.pannananda.nl/retraites.html

Mindfulness retraite 4-daagse

Ontspannen in wie je bent
In deze stilte retraite leer je lastige situaties los te laten, te ontspannen in wie je bent en meer in het moment te leven. Je krijgt praktische handvatten en oefeningen mee om dit thuis te gaan passen.
Mindfulness, zelfcompassie en het toelaten van emoties zijn centrale thema’s in dit stilte weekend. Neem een pauze van het dagelijks leven en ontspan in de prachtige natuur van Terschelling. Er is voldoende ruimte voor wandelingen en ontspanning.

Zakken in de stilte
Soms is stilte wennen of kan het confronterend zijn maar als je je erin kan laten zakken, dan is het iets heel krachtigst. Het maakt ruimte om rust, kracht, balans, tevreden en plezier in onszelf te ontdekken. Stilte helpt om alles even los te laten. Gewoon even te zijn met jezelf – en met anderen – zonder dat er iets hoeft. In stilte komt er ruimte om te luisteren naar wat er aanwezig is, in jezelf en er buiten. Je kan herstellen en leren genieten van stilte.

Praktische informatie
Deze mindfulness retraite kost €495 incl. btw als je de kamer deelt met 1 iemand of €555 incl. btw voor een eigen kamer. Dit is met volpension, 3 overnachtingen, de sessies zijn in een mooie trainingsruimte, je hebt een ruime kamer en het is inclusief e-book, mp’3s en 6 trainingssessies. Die sessies zijn verspreid over 6 dagdelen en op 26-27-28-29 augustus 2022.

Ben je nieuwsgierig wat een stilte retraite jou kan brengen? Meld je dan aan en/of vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Aanmelden en meer informatie kan via de website van Beyond Mindfulness

Marc Keller biedt deze retraite ook in juni aan.

Silence and solitude, the soul’s best friends.
Henry Wadsworth Longfellow

 

De Folkshegeskoalle van Terschelling is de enige volkshogeschool van Nederland. Op deze prachtige plek in het bos bij het strand van Terschelling volg je door het jaar heen inspirerende cursussen op het gebied van bezinning, natuur, cultuur en creativiteit. De cursussen zijn geheel verzorgd, op basis van volpension. -> Kijk hier voor het volledige programma.

Stay Mindfull – Stille retraite

Stilte retraite – Zelfliefde

Heerlijk in stilte lopen op het strand, alles laten bezinken en even tijd voor jezelf. Het ervaren van acceptatie om zo meer te kunnen stromen en minder strijd te ervaren. Het ontwikkelen van bewustzijn door naar binnen te keren. En alles wat je ziet waar te nemen, zonder erover te oordelen.Zodat je steeds meer in je eigen kracht en energie komt.
Een retraite waarin je je onderdompelt in tijd en ruimte voor jezelf. Los van alle rollen uit het alledaagse. Op deze prachtige plek kun je helemaal zijn, de natuur van het prachtige eiland Terschelling en de zee hebben invloed op jouw welbevinden.
Tijdens deze stilte retraite staan Mindfulness/ yoga en compassie centraal waarbij niets moet en alles kan. Er wordt een prachtig programma aangeboden. Deze afwisseling draagt samen met jou zorg voor het lichaam en voor de geest. Met een gevuld hart en energie keer je weer terug.

Door wie:
Klarien Drenth en Stefanie Kaiser van Stay Mindful.
Meer informatie en aanmelden kan via: www.staymindful.nl

Wat inbegrepen is

 • Van vrijdag 14:00 uur tot zondag ongeveer 15:00 uur twee overnachtingen op een geweldige natuur locatie ‘Folkshegeskoalle’ in Hoorn op Terschelling.
 • 2 x een compleet verzorgt ontbijt
 • 2x een lunch
 • 2 x een heerlijk en biologisch diner (vegetarisch diner)
 • Onbeperkt thee & koffie
 • Een prachtig doordacht programma van Mindfulness meditatie/ Yoga en Compassie begeleid door Klarien en Stefanie welke je in stilte mag ervaren.
 • Keuze uit een één persoons of twee persoons hotelkamer met eigen  douche & toilet op je kamer.
 • De bedden zijn opgemaakt en er liggen handdoeken voor je klaar.
 • Vrijblijvend gebruik van yogamatten & meditatiekussens.
 • Eventueel naar behoefte gebruik maken van een coaching gesprek met Klarien Drenth of Stefanie Kaiser.
 • Indien het weekend i.v.m. overheidsmaatregelen niet door kan gaan , kan de boeking kosteloos worden verschoven naar een later moment of je geld terug ontvangen (administratiekosten van €40,00 euro worden wel in rekening gebracht).
 • Je kunt een nachtje extra blijven als je die behoefte hebt. Hier zijn extra kosten aan verbonden en kun je overleggen met de Folkshegeskoalle.
 • Je kunt bij aankomst vanaf de veerboot met het ov reizen naar de locatie, een taxi bellen of je kunt zelf een fiets huren. Wat jij fijn vindt.
 • Dit alles voor een prijs van 425,- euro voor een één persoonskamer en 355,- euro voor een twee persoonskamer exclusief Dana (Dana is vrijgevig een donatie doen aan de retraite begeleiders die past bij jou leven op dit moment).