Over ons

Het meest (ont)spannende plekje van Terschelling. Kom tot rust in onze bosrijke omgeving vlakbij het strand.

Voor iedereen

Van oudsher is de Folkshegeskoalle een centrum van ontmoeten, bezinnen en cultuur. En dat is het nog altijd. U bent van harte welkom om hier te komen genieten. Alleen, samen of met een groep: in dat geval verblijft u in onze groepsaccommodatie. Wij bieden groepsaccommodatie voor groepen tot 100 personen en daarnaast appartementen. De Folkshegeskoalle biedt onderdak aan zo’n 35 cursussen en activiteiten. Kijk hiervoor bij het cursusoverzicht.Onze Friese roots zijn nog zichtbaar aanwezig, zoals in de cursussen Friese taal en cultuur. Onze maaltijden zijn licht en smakelijk, bereid met verse ingrediënten. Naast het educatieve aanbod, is de Folkshegeskoalle de perfecte plek voor een schoolreis, familie- of bedrijfsuitje of gewoon een lekkere vakantie. Bekijk de mogelijkheden!

Missie en visie

De Folkshegeskoalle Skylgeralân verzorgt en organiseert meerdaagse cursussen en stelt faciliteiten beschikbaar voor activiteiten die een educatief of (sociaal-)cultureel karakter hebben. Daarbij hebben cursussen en activiteiten die Friesland en de Friese taal en cultuur betreffen, prioriteit. De Folkshegeskoalle is een ontmoetingsplek midden in de natuur met wortels in de Friese gemeenschap.

Historie

Na de Tweede Wereldoorlog werden overal in Nederland Volkshogescholen opgericht. Op de volkshogescholen konden (jonge) mensen elkaar ontmoeten, zich ontwikkelen en de eigen cultuur en identiteit beleven. De Folkshegeskoalle Schylgeralân is er als enige nog steeds. En vandaag de dag komen mensen van alle leeftijden hier, van 8 tot 80 jaar. Hele volksstammen (Friese) jongeren en volwassenen hebben elkaar intussen hier ontmoet, genoten van de activiteiten en inspiratie opgedaan. Lees hier meer over de historie.

Het bestuur

De Fryske Folkshegeskoalle Schylgeralân, kortweg Folkshegeskoalle, is een stichting met een actief bestuur. Het stichtingsbestuur stelt de uitgangspunten van het beleid vast. De dagelijkse leiding over de Folkshegeskoalle is in handen van de directeur die hierover verantwoording aflegt aan het bestuur. Akkie Feenstra is directeur van de Folkshegeskoalle. Zij is aanspreekpunt voor alle dagelijkse zaken.
Het bestuur bestaat uit Jitske de Hoop (voorzitter), Ydwine Scarse (secretaris), Durk Durksz (penningmeester) en Frâns van der Heide.

Bijzondere accommodatie – bunkers

Op een steenworp afstand van het Noordzeestrand en het Werelderfgoed Waddenzee, ligt de Folkshegeskoalle op een centrale plek op Terschelling, in het Hoornse bos. De accommodatie is gebouwd op de fundamenten van de Atlantikwall, bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Die bunkers hebben nu een functie als slaapkamer of eetzaal. Tussen de kleinere munitiebunkers op het erf van de Folkshegeskoalle vind je nu het openluchttheater De Rondte. De andere gebouwen van de accommodatie zijn in vriendelijke Scandinavische stijl aangelegd en ontworpen door de bekende Friese architect Gunar Daan (1939-2016).